Дончев Антониј

Филмографија

 

    Фестивали:

    
Фестивал Синеманиа, Бугарија, 2015

    Меѓународен филмски фестивал, Каиро, Египет, 2015

    АРАС Филм Фестивал, Франција, 2015

    Филмски фестивал „Златен портокал“, Анталија, Турција, 2015

    Меѓународен филмски фестивал, Софија, Бугарија, 2015

    Меѓународен филмски фестивал, Москва, Русија, 2015

    Фестивал Аполонија Арт, Созопол, Бугарија, 2015

    Меѓународен филмски фестивал, Романија, 2015

    Меѓународен филмски фестивал, Едрене, Турција, 2015

    Меѓународен филмски фестивал, Кипар, 2015

    Фестивал на бугарски игран филм „Златна роза“, Бугарија, 2015

    Филмски фестивал, Монголија, 2015

    Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола. Македонија, 2015

 


  • 2010 – “Градоначалникот” (долгометражен документарен)

     Награди:

    Најдобар филм, Награда од Град Софија, Бугарија, 2010

 

  • 2008 – “Приватна истрага” (документарен)

     Награди:

    Специјална награда – Меѓународен фестивал на детективски филм, Москва, Русија, 2008

    Специјално признание – Фестивал на документарен филм “Golden Rhyton”, Пловдив, Бугарија

     Фестивали:

    Меѓународен фестивал на документарен филм Cinema Verite, Техеран, Иран

    Меѓународен фестивал на документарен филм 1001, Истанбул, Турција

    Меѓународен филмски фестивал Golden Boll, Адана, Турција

 

  • 2004 – “Return Ticket for Free” (документарен)

 

  • 2002 – “Муслимански лавиринти” (документарен)

     Награди:

    Гран при – фестивал на етнографски филм, Белград, Србија, 2002

 

  • 1999 – “Еден месец од животот на Ефтим Д.” (документарен)

     Награди:

    Најдобар источно европски филм - АСТРА Меѓународен фестивал на документарен филм, Романија, 2000


  • 1996 – “Јас сум циганин, признавам дека сум виновен” (документарен)

     Награди:

    Награда за најдобра ТВ продукција – Рома Филм фестивал, Скопје, Македонија, 2002

 

  • 1994 – “Турски марш” (краток документарен)

     Награди:

    Специјална награда – Меѓународен филмски фестивал - Eserciti e Popoli, Рим, Италија, 1996