Драгојевиќ Срѓан

Филмографија

 

 

    Награди:  

    Награда од публика во програмата Панорама – Меѓународен филмски фестивал-Берлинале, Берлин, Германија, 2012  

    Посебно признание од екуменското жири -  Меѓународен филмски фестивал-Берлинале, Берлин, Германија, 2012  

    Награда Victory Column од читателското жири "Siegessäule" - Меѓународен филмски фестивал-Берлинале, Берлин, Германија, 2012  

    Награда од публика - Da Sodoma a Hollywood - Торино ЛГБТ филмски фестивал, Италија, 2012  

    Награда од публика - Меѓународен филмски фестивал Cinema City, Србија, 2012   

    Најдобар интернационален филм Galway Film Fleadh, Ирска, 2012   

    Награда „Златна Арена“ за најдобро сценарио и најдобра женска улога - Филмски фестивал, Пула, Хрватска, 2012   

    Награда од публика и „Златен делфин“ за најдобар филм Festroia - Меѓународен филмски фестивал, Португалија, 2012   

    Гран при за најдобар филм - МедФилм фестивал на медитерански филм, Рим, Италија, 2012   

    Награда од публика - Синемед - Фестивал на медитерански филм, Монпелие, Франција, 2012 

    Награда од публика - Меѓународен филмски фестивал, Фрибург, Швајцарија, 2012  

    Награда за најдобра машка улога - Филмски фестивал, Ниш, Србија, 2012

    Гран при за најдобра монтажа и најдобра актерка - Филмски фестивал СОФЕСТ, Сопот, Србија, 2012 

    Најдобро оригинално сценарио - Фестивал на филмско сценарио, Врњачка Бања, Србија, 2012


     Фестивали:  

    Фестивал Скопско лето, Македонија, 2012  

    Меѓународен филмски фестивал "Kino Pasavaris", Вилнус, Литванија, 2012    

    Меѓународен филмски фестивал Трансилванија, Романија, 2012  

    Филмски фестивал во Сиднеј, Австралија, 2012

    Меѓународен филмски фестивал, Ерусалим, Израел, 2012

    Monthly movie club - Меѓународен ЛГБТ фестивал, Тел Авив, Израел, 2012

    Меѓународен филмски фестивал, Одеса, Украина, 2012 

    Фестивал на европски филм, Палиќ, Србија, 2012  

    Европски филмски награди, Малта, 2012

    Филмски фестивал ПиФан, Јужна Кореја, 2012

    Меѓународен филмски фестивал Two Riversides, Полска, 2012

 

  • 2009 – „Sveti Georgije ubiva azdahu“/„Св. Ѓоргија го убива змејот“ (долгометражен)

    Награди:  

    Награда за уметничко достигнување - Светски филмски фестивал, Монтреал, Канада, 2009

    Фестивали:

    Српски Филмфест, Ванкувер, Канада, 2009

    Филмски фестивал, Лондон, Велика Британија, 2009


  • 2005 - „Mi nismo andjeli 2“/ „Ние не сме ангели“ (долгометражен)

 

  • 1998 - „Rane“/ „Рани“ (долгометражен)

    Награди:  

    Бронзен коњ- Филмски фестивал, Стокхолм, Шведска, 1998  

    Награда ФИПРЕСЦИ - Меѓународен филмски фестивал, Солун, Грција, 1998

    Фестивали:

    Филмски фестивал Фебио, Република Чешка, 2004

    Меѓународен филмски фестивал, Сиетл, САД, 1999

    Меѓународен филмски фестивал, Хонг Конг, Кина, 1999

    Меѓународен филмски фестивал, Торонто, Канада, 1998

 

  • 1996 - „Lepa sela lepo gore“/„Убавите села, убаво горат“ (долгометражен)

    Награди:  

    Награда „Златен Александар“ - Меѓународен филмски фестивал, Солун, Грција, 1996  

    Награда од публика - Меѓународен филмски фестивал, Солун, Грција, 1996  

    Награда од меѓународно жири - Меѓународен филмски фестивал, Сао Пауло, Бразил, 1996

    Награда „Златен коњ“ - Филмски фестивал, Стокхолм, Шведска, 1996  

    Награда за посебни достигнувања - Меѓународен филмски фестивал, Форт Лодердејл, САД, 1996

    Telcipro награда - Фестивал на европски филм, Анже, Франција, 1997  

    Награда од европско жири -  Фестивал на европски филм, Анже, Франција, 1997

    Фестивали:

    Меѓународен филмски фестивал, Карлови Вари, Чешка Република, 2009

    Филмски фестивал Фебио, Република Чешка, 2004

    Меѓународен филмски фестивал Форт Лодердејл, САД, 1997

    Меѓународен филмски Фестивал Торонто, Канада, 1997

 

  • 1994 - „Dva sata kvalitetnog programa“ / „Два часа квалитетна Тв програма“ (Tв филм)

 

  • 1992 - „Mi nismo andjeli“ / „Ние не сме анѓели“( долгометражен)