Козоле Дамјан

Филмографија:

 

 

 • 2013 – ‘Project Cancer‘‘/  ,,Проект: Рак‘‘ (документарен)       

      Награди:

     Весна – Словенечки филмски фестивал, Порторож, Словенија, 2012 

 

 • 2012 – ‘The Long Vacation‘‘/ ,,Долгиот одмор‘‘ (документарен)

 

 • 2011 – ‘House D‘‘ / ,,Куќа Д‘‘ (краткометражен)

 

 • 2011 – ‘This is not me‘‘ / ,,Ова не сум јас‘‘ (документарен)

 

 • 2009 – ‘Dve ali tri stvari, ki jih vem o njej‘‘/ ,,Две или три работи, кои ги знам за неа‘‘ (документарен)

 

 • 2009 – ‘Bogdan Grom‘‘ / ,,Богдан Гром‘‘ (документарен)

 

 • 2009 – ‘A Call Girl‘‘/ ,,Девојка на повик‘‘ (долгометражен)

       Награди:

     Награда за најдобра женска улога - Les Arcs Европски филмски фестивал, 2009

     Весна - Словенечки филмски фестивал, Порторож, Словенија, 2009

     Награда за најдобра женска улога – Фестивал на медитерански филм, Валенсиа, Шпанија, 2009  

      Фестивали:

      Меѓународен филмски фестивал, Варшава, Полска, 2009

 

 • 2008 – ‘Forever‘‘ /,,Засекогаш‘‘ (долгометражен)

     Награди:

     Весна - Словенечки филмски фестивал, Порторож, Словенија, 2008

 

 • 2008 – ‘Jesenice: Detroit‘‘ / ,,Јесенице: Детроит‘‘ (документарен)

 

 • 2007 – ‘Postman‘‘/  ,,Поштар‘‘ (документарен)

 

 • 2005 – ‘Labour Equals Freedom‘‘ / ,,Работата се едначи со  слобода‘‘ (долгометражен)

      Награди:

      Награда на жири – Филмски фестивал, Сараево, Босна и Херцеговина, 2005

      Весна - Словенечки филмски фестивал, Порторож, Словенија, 2005

      Најдобар режисер – Фестивал на медитерански филм, Валенсиа, Шпанија, 2006

      Посебно признание - Визбаден оди на исток, Германија, 2006

      Златна награда – Светски фестивал, Хјустон, САД, 2007

      Фестивали:

      Tallinn Black Nights Film Festival, Estonia, 2005

 

 • 2004 – ‘Visions of Europe‘‘ / ,,Визии за Европа‘‘ (краткометражен)

 

 • 2003 – ‘Spare Parts‘‘ / ,,Резервни делови‘‘ (долгометражен)

      Награди:

     Посебно признание – Филмски фестивал, Трст, Италија, 2004

     Награда Кодак / Филмска награда Синкро / Весна – Словенечки филмски фестивал, Порторож, Словенија, 2003

     Посебна награда од жири - Филмски фестивал, Сараево, Босна и Херцеговина, 2003

     Награда Титра Филм / Награда Нова – Медитерански филмски фестивал, Монпеље, Франција, 2003

     Фестивали:

     Festróia - Tróia Меѓународен филмски фестивал, Португал, 2003

     Меѓународен филмски фестивал, Берлин, Германија, 2003

 

 • 2000 – ‘Porn Film‘‘ / ,,Порно филм‘‘ (долгометражен)

      Награди:

     Награда од публиката -Словенечки филмски фестивал, Порторож, Словенија, 2000

    Награда од словенечката асоцијација на филмски критичари -Словенечки филмски фестивал, Порторож, Словенија, 2000

    Весна – Словенечки филмски фестивал, Порторож, Словенија, 2000

 

 • 1997 – ‘Deklica s frnikulami‘‘ / ,,Девојчето со џамлии‘‘ (документарен)

 

 • 1997 – ‘Stereotype‘‘/  ,,Стереотип‘‘ (долгометражен)

 

 • 1996 – ‘Premor ob glasbi‘‘ / ,,Одмор од музика‘‘ (краткометражен)

 

 • 1995 – ‘Neme podobe slovenskega filma‘‘/ ,,Немите прикази на словенечкиот филм‘‘  (краткометражен)

 

 • 1993 – ‘Rojevanje Leara‘‘ / ,,Раѓањето на Лир‘‘  (документарен)

 

 • 1992 – ‘Zdravljica‘‘/ ,,Здравица‘‘ (краткометражен)

 

 • 1988 – ‘Remington‘‘/ ,,Ремингтон‘‘ (долгометражен)

 

 • 1987 – ‘The Fatal Telephone‘‘/ ,,Кобен телефон‘‘  (долгометражен)