Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Лунгулов Дарко

Филмографија

 

 

    Награди:

   Филмски фестивал ГЛАСОВИ, Вологда, Русија, 2015 - Најдобро сценарио

   Награда од жири и Награда за најдобар актер - Филмски фестивал во Нешвил, САД, 2015

   Награда од жири - Фестивал на филмови од источна и централна Европа, Руен, Франција, 2015

   Најдобар источноевропски филм - Меѓународен филмски фестивал, Санта Барбара, САД, 2015

   „Златна мимоза“ за најдобар филм - Филмски фестивал Херцег Нови, Црна Гора, 2014

   Специјално признание на жири - Филмски фестивал Let’s CEE, Виена, Австрија, 2014

    Фестивали:

     Инди филм фест, Индијанаполис, САД, 2015

     Меѓународен филмски фестивал, Гетеборг, Шведска, 2015

     Филмски фестивал Алпе Адриа, Трст, Италија, 2015

     Меѓународен филмски фестивал, Фрибур, Швајцарија, 2015

     Меѓународен филмски фестивал „Love and Anarchy“, Хелсинки, Финска, 2014

     Филмски фестивал Реинденс, Велика Британија, 2014

     Филмфест Хамбург, Германија, 2014

     Меѓународен филмски фестивал „Златен портокал“, Турција, 2014

     Меѓународен филмски фестивал “Листапад”, Минск, Белорусија, 2014

     Филмски фестивал, Арас, Франција, 2014

     Меѓународен филмски фестивал, Бангалор, Индија, 2014

     Меѓународен филмски фестивал, Ченај, Индија, 2014

     Филмски фестивал „Црни ноќи“, Талин, Естонија, 2014
 
     Меѓународен филмски фестивал, Гоа, Индија, 2014
  
     Филмски фестивал „Источни соседи“, Хаг, Холандија, 2014

     Филм Форум Задар, Хрватска, 2014
 
     Сараевски филмски фестивал, Босна и Херцеговина, 2014

     Филмски фестивал во Пула, Хрватска, 2014

     Меѓународен филмски фестивал Карлови Вари, Чешка, 2014

 

  • 2009 - "Tamo i ovde / "„Овде и таму“ (долгометражен)

    Награди:  

    Награда од младото жири - Mеѓународен Филмски Фестивал, Оренсе, Шпанија, 2010   

    Награда за најдобра приказна - Меѓународен Филмски фестивал Трибека, Њу Јорк, 2009 (светска премиера)  

    Награда за најдобра режија "Golden Reflexion" - „Cinema Tous Ecrans“ Фестивал, Шведска, 2009  

    Награда од меѓународно жири 2009 - „Cinema Tous Ecrans“ Фестивал, Шведска, 2009  

    ТИТРА награда за дистрибуција -  „Cinema Tous Ecrans“ Фестивал, Шведска, 2009  

    Специјално признание од младото жири „Cinema Tous Ecrans“ Фестивал, Шведска, 2009  

    Најдобар режисер на странски филм/Дарко Лунгулов - Меѓународен Фестивал Форт Лодердејл, САД, 2009  

    Најдобар актер во странски филм/ Дејвид Торнтон- Меѓународен Фестивал Форт Лодердејл, САД, 2009  

    Награда „Независен Дух“-  Меѓународен Фестивал Форт Лодердејл, САД, 2009  

    Најдобар странски филм- Меѓународен Филмски Фестивал Орландо, САД, 2009  

    Награда од жири - Скип Сити Фестивал, Јапонија, 2009  

    Најдобар актер/ Дејвид Торнтон - Меѓународен Филмски фестивал Хобокен, САД, 2009  

    Специјално признание/ Мирјана Карановиќ - Mеѓународен Филмски Фестивал Арас, Франција, 2009  

    Специјално признание/ Мирјана Карановиќ - Силк Роад Фестивал, Бурса, Tурција , 2009  

    Второ место по гласови од публика - Меѓународен Филмски Фестивал, Солун, Грција, 2009  

    Најдобар режисер за 2009/Дарко Лунгулов - Меѓународно здружение на филмски критичари, Србија, 2009  

    Најдобра актерка за 2009/ Мирјана Карановиќ - Меѓународно здружение на филмски критичари, Србија, 2009  

    Најдобра женска улога/Мирјана Карановиќ - Синема Сити Фестивал, 2009  

    Најдобра режија/ Дарко Лунгулов - СОФЕСТ, Сопот, 2009  

    Најдобра актерка/ Мирјана Карановиќ - СОФЕСТ, Сопот, 2009  

    Најдобра женска улога/ Мирјана Карановиќ  - Филмски Фестивал Ниш, Србија, 2009  

    Награда за посебни достигнувања на странски актер/ Дејвид Торнтон -  Филмски Фестивал Ниш, Србија, 2009  

    Награда за посебни актерски достигнувања/ Мирјана Карановиќ  Филмски Фестивал Ниш, Србија, 2009

    Фестивали:

    Тофифест Меѓународен Филмски Фестивал, Tорун, Полска, 2011

    Прифилм Фест, Приштина, 2011

    Документа Фестивал, Регензбург, 2011

    Синедејс Фестивал, Скопје, 2011

    Меѓународен Филмски фестивал Гетебог, Шведска, 2010

    Меѓународен Филмски фестивал Софија, 2010

    Меѓународен Филмски фестивал Вилнус, Литванија, 2010

    CPH:PIX Копенхаген, 2010

    Филмфест, Вашингтон , САД, 2010

    Чонжу Филмфест, Јужна Кореја, 2010

    „Romance in a can“ Фестивал, Мајами, 2010

    Eвропски Филмски Фестивал, Романија, 2010

    Галвеј Филмфест, Ирска, 2010

    Меѓународен Филмски фестивал Дурес, Aлбанија, 2010

    Филмски фестивал „Источни Соседи“, Утрехт, 2010

    Српски Филм во Романија, 2010

    Меѓународен Филмски фестивал Тајпеј, Тајван, 2010

    Меѓународен Филмски фестивал Трибека, Њу Јорк, 2009

    Меѓународен Филмски фестивал Карлови Вари, 2009

    „Cinema Tous Ecrans“ Фестивал, Швајцарија, 2009

    Меѓународен Филмски фестивал Форт Лодердејл, САД, 2009  

    Меѓународен Филмски фестивал Орландо, САД, 2009  

    Скип Сити Фестивал, Јапонија, 2009  

    Хобокен Меѓународен Филмски Фестивал, САД, 2009  

    Меѓународен Филмски фестивал Арас, Франција, 2009  

    Бурса Силк Роад фестивал, Tурција, 2009

     Меѓународен филмски фестивал Солун, Грција, 2009

     Меѓународен филмски фестивал Оренсе, Шпанија, 2010

     Меѓународно здружение на филмски критичари, Србија, 2009

     Синема Сити Фестивал, 2009

     СОФЕСТ, Сопот, 2009

     Филмски фестивал, Ниш, Србија, 2009

    Меѓународен филмски фестивал Индианаполис, САД, 2009

    Европски филмски фестивал Палич, Србија, 2009

    Меѓународен филмски фестивал Милано, Италија, 2009

    Меѓународен филмски фестивал Хамбург , Германија, 2009

    Меѓународен филмски фестивал Хемптонс, САД, 2009

    Филмски фестивал Мил Вали, САД, 2009

    Меѓународен Филмски фестивал Молодист Киев, 2009

    Балкан Снепшотс, Амстердам, Холандија, 2009

    Фестивал на филмско сценарио, Врњачка Бања, 2009

 

  • 2005 - „2005“ (краткометражен)

    Фестивали:

    "Metaforeign", Њу Јорк, 2011

    Музеј на уметноста, Пасадена, 2007

    ATA Галерија, Сан Франциско, 2007

    Белеф Летен филмски фестивал, Белград, 2005

 

  • 2004 - "Bekstvo" / „Бегство“ (документарен)

    Награди:  

    Награда од публика - Меѓународен Филмски Фестивал Хемптонс, 2004

    Фестивали:

    Mеѓународен филмски фестивал Сантиаго де Чиле, Чиле, 2006

    Гоу Ист филмски фестивал, Визбаден, 2006

    „Живот“ - 1 регионален Докфест, Србија, 2005

    Граѓани без граници, Малме, Шведска 2005

    Меѓународен филмски фестивал, Белград, 2005

    Меѓународен фестивал на документарен филм, Aмстердам, 2004

    Меѓународен филмски фестивал Хемптонс, САД, 2004