Свиличиќ Огнен

 

Филмографија

 

     Награди:

    „Златна мимоза“ за најдобар филм, најдобро сценарио и најдобар актер - Филмски фестивал во Херцег Нови, Црна Гора, 2015

    Награда за најдобар актер во програма „Хоризонти“ - Венециски филмски фестивал, Италија, 2014

    Најдобра режија - Филмски фестивал во Варшава, Полска, 2014

    Најдобар актер - Филмски фестивал Котбус, Германија, 2014

    Најдобра кинематографија - Филмски фестивал во Стокхолм, Шведска, 2014

    Најдобра женска улога - Филмски фестивал во Стокхолм, Шведска, 2014

    Најдобра машка улога - Филмски фестивал во Стокхолм, Шведска, 2014

    Најдобар актер - Филмски фестивал во Минск, Белорусија, 2014

    Фестивали:

    Меѓународен филмски фестивал, Истанбул, Турција, 2015

    Меѓународен филмски фестивал Минеаполис Сент Пол, САД, 2015

    Филмски фестивал Crossing Europe, Линц, Австрија, 2015

    Филмски фестивал IndieLisboa, Лосабон, Португалија, 2015

    Меѓународен филмски фестивал, Сиетл, САД, 2015

    Меѓународен филмски фестивал, Сиднеј, Австралија, 2015

    Филмски фестивал Olhar de Cinema, Куритиба, Бразил, 2015

    Меѓународен филмски фестивал Карлови Вари, Република Чешка, 2015

    Филмски фестивал во Пула, Хрватска, 2015

    Меѓународен филмски фестивал, Палмс Спрингс, САД, 2015

    Меѓународен филмски фестивал, Тромсе, Норвешка, 2015

    Меѓународен филмски фестивал, Софија, Бугарија, 2015

    Меѓународен филмски фестивал, Вилнус, Литванија, 2015

    Меѓународен филмски фестивал, Хаифа, Израел, 2014

    Меѓународен филмски фестивал, СОлун, Грција, 2014

    Меѓународен филмски фестивал, Колката, Индија, 2014

    Меѓународен филмски фестивал, Сингапур, 2014
 
    Меѓународен филмски фестивал, Дубаи, ОАЕ,2014

    Филмски фестивал „Црни ноќи“, Талин, Естонија, 2014

    Меѓународен филмски фестивал, Бусан, Јужна Кореја, 2014

    CINEMED – Меѓународен фестивал на медитерански филм,Монпеље, Франција, 2014

 

  • 2010 – “Two Sunny Days” (долгометражен)

 

  • 2007 – “Armin” (долгометражен)

     Награди:

    Награда FIPRESCi  – Меѓународен филмски фестивал, Палм Спрингс, САД, 2007

    Специјално признание за актерот – Меѓународен филмски фестивал ФЕСТ, Белград, Србија, 2007

    “Ниси Маса” награда за најдобар балкански филм – Меѓународен филмски фестивал, Софија, Бугарија, 2007

    Награда од германското министерство за надворешни работи – Филмски фестивал  “Go East”, Визбаден, Германија, 2007

    Специјално признание за Емир Хаџихафизбеговиќ - Филмски фестивал  “Go East”, Визбаден, Германија, 2007

    Најдобро сценарио – Филмски фестивал Фестроиа, Португалија, 2007

    Награда “East of the West”  – Меѓународен филмски фестивал, Карлови Вари, Чешка, 2007

    Награда за најдобар актер – Филмски фестивал, Дурбан, Јужна Африка, 2007

    Награда за најдобар филм – Филмски фестивал Paris Cinema, Франција, 2007

    Награда од младо жири – Филмски фестивал Paris Cinema, Франција, 2007

    Најдобро сценарио  – CineDaysФестивал на европски филм, Скопје, Македонија, 2007

    Најдобар режисер – Меѓународен филмски фестивал, Рабат, Мароко, 2007

    Гран при – Филмски фестивал Херцег Нови, Црна Гора, 2007

    Награда од критика – Филмски фестивал Херцег Нови, Црна Гора, 2007

    Најдобар продуцент - Филмски фестивал Херцег Нови, Црна Гора, 2007

    Специјално признание – Меѓународен филмски фестивал, Хаифа, Израел, 2007

    Награда за најдобар филм – Фестивал на медитерански филм, Брисел, Белгија, 2007

    Најдобра машка главна улога – Филмски фестивал “Зеркало”, Иваново, Русија, 2007

    Најдобро сценарио – Филмски фестивал, Пула, Хрватска, 2007

    Најдобар актер - Филмски фестивал, Пула, Хрватска, 2007

    Награда од критика - Филмски фестивал, Пула, Хрватска, 2007

    Награда “Владимир Назор” од Република Хрватска за достигнувања во филмската индустрија

     Фестивали:

    Меѓународен филмски фестивал , Берлин, Германија, 2007

    Филмски фестивал Трибека, Њујорк, САД, 2007

    Меѓународен филмски фестивал, Алба, Италија, 2007

    Меѓународен филмски фестивал КОСМОРАМА, Норвешка, 2007

    Филмски фестивал “Crossing Europe”, Линц, Австрија,  2007

    Филмски фестивал, Сиетл, САД, 2007

    Меѓународен филмски фестивал, Емден, Германија, 2007

    Фестивал на босански филм, Њујорк, САД, 2007

    Меѓународен филмски фестивал, Токио, Јапонија, 2007

    Меѓународен филмски фестивал, Рио де Женеиро, Бразил, 2007

 

  • 2004 – “Sorry for Kung Fu” (долгометражен)

     Награди:

    Гран при – Меѓународен филмски фестивал, Варшава, Полска

    Награда од критика – Филмски фестивал Cine Pecz, Унгарија

    Најдобро сценарио – Меѓународен филмси фестивал, Дубровник, Хрватска

    Најдобар актер – Меѓународен филмски фестивал, Амиен, Франција

    Златна арена за најдобра актерка – Филмски фестивал, Пула, Хрватска

    Златна арена за најдобра споредна улога - Филмски фестивал, Пула, Хрватска

    Награда КОДАК за најдобар филм - Филмски фестивал, Пула, Хрватска

    Најдобар филм – Меѓународен фестивал за филм и видео, Дуго Село, Хрватска

     Фестивали:

    Меѓународен филмски фестивал, Инсбрук, Австрија, 2007

    Фебиофест, Прага, Чешка, 2006

    Филмски фестивал Силвер Лејк, Лос Анџелес, САД, 2006

    Европски филмски средби, Ван, Франција, 2006

    Меѓународен филмски фестивал ФЕСТ, Белград, Србија, 2006

    Меѓународен филмски фестивал, Берлин, Германија, 2005

    Филмски фестивал „Crossing Europe“, Линц, Австрија, 2005

    Сараевски филмски фестивал, Босна и Херцеговина, 2005

    Меѓународен филмски фестивал, Ванкувер, САД, 2005

    Меѓународен филмски фестивал, Копенхаген, Данска, 2005

    Меѓународен филмски фестивал MOLODIST, Киев, Украина, 2005

    Меѓународен филмски фестивал  “Faces of Love”, Соши, Русија, 2005

    Меѓународен филмски фестивал, Дурбан, Јужна Африка, 2005

    Меѓународен филмски фестивал, Бредфорд, Англија, 2005

    Филмфест Реџио Калабриа, Италија, 2005

    Меѓународен филмски фестивал La Rochelle, Франција, 2005

    Филмски фестивал Terre des Femmes, Тубинген, Германија, 2005

    Филмски фестивал Balkan Snapshots, Амстердам, Холандија, 2005

 

  • 2000 – “Wish I Were a Shark”  (долгометражен)

     Награди:

    Награда од критика – Филмски фестивал, Пула, Хрватска, 2000

    Златна арена за најдобра споредна улога - Филмски фестивал, Пула, Хрватска, 2000

    Златна арена за најдобар сет дизајн - Филмски фестивал, Пула, Хрватска, 2000

    Златна арена за најдобри маски - Филмски фестивал, Пула, Хрватска, 2000

    Златна арена за најдобра костимографија - Филмски фестивал, Пула, Хрватска, 2000

    Croatian Actors Guild Award – Хрватска, 2000

     Фестивали:

    Меѓународен филмски фестивал Mannheim – Heidelberg, Германија, 2000

    Меѓународен филмски фестивал ФЕСТ, Белград, Србија, 2000

    Prix Europa, Берлин, Германија, 2000