Жаја Томислав

Филмографија

 

 

    Фестивали:

    Филмски фестивал, Пула, Хрватска, 2011

 

 • 2010 - „Na rubu“/ „На работ“  (документарен)

    Фестивали:

    Jапонска награда , НХК Токио 2010

    ЗагребДокс Фестивал, 2011

 

 • 2009 - „Pobjednici“ /„Победници“ (документарен)

 

 • 2008 - „Solo“/ „Соло“ (документарен)

    Награди:  

    Награда од жири и публика за најдобар филм - Vanka Regule Филмски Фестивал, Сутиван, 2009

    Фестивали:

    Фестивал на Медитеранскиот Филм, Сплит, Хрватска, 2009 

    Супетар Супер Филмски Фестивал, 2009

    Фестивал на Медитерански Филм, Широки Брјег 2009

    Фестивал на документарниот филм,  Либурнија, 2009

 

 • 2008 - „Dvije sestre“/ „Две сестри“ (документарен)

    Фестивали:

    Денови на Хрватскиот филм, 2008

    Либурнија Филмски Фестивал, 2008 

 

 • 2007 - „Cjena zivota“ /„Цена на животот“ (документарен)

 

 • 2006 - „Titovi duhovi“/„Титови духови“ (документарен)

 

 • 2006 - „Palcica“ /  „Палчица“ (документарен)

 

 • 2006 - „Imati svoj zivot“/ „Да се има свој живот“ (документарен)

 

 • 2006 - „Kriza Haidari“/ „Хаидари криза“ (документарен)

    Фестивали:

    Денови на Хрватски филм, 2006

    Либурнија Филмски Фестивал, 2007

    Палмарес 2007, Cinema du Bruxelles, Белгија

    Фестивал на независен филм, Дака, Бангладеш, 2008

    Фестивал на независен филм, Рим, 2008

 

 • 2005 - „Izgubljeni raj“/ „Изгубениот рај“ (документарен)

 

 • 2005 - „S druge strane neba“/ „Од другата страна на небото“ (документарен)

 

 • 2004 - „Feda“ /„Феџа“ (документарен)

 

 • 2004 - „Crni biseri“ /„Црни бисери“ (документарен)

 

 • 2003 - „Kuca“ / „Куќа“ (документарен)

    Фестивали:

    Фестивал на независниот филм, Њу Јорк, 2005

 

 • 2003  - „Remete - ljekarna nebeska“ / „Ремете- аптека небеска“ (документарен)

 

 • 2002 - „Nitko nije otok“/„Никој не е остров“ (документарен)

 

 • 2002 - „Negdje daleko“/„Негде далеку“ (експериментален)

    Фестивали:

    Денови на хрватски филм, 2003

 

 • 2001 - „Zaljubljivanje“/„Заљубување“ (документарен)

     Фестивали:

    Меѓународен Филмски Фестивал Бангалор, Индија, 2004

 

 • 2001 - „Alma Mahler - sjecanje duse“/„Алма Малер- сеќавања на душата“ (долгометражен)

 

 • 2000 - „Sedam posljednih rjeci Isusa Krista“/„Седумте последни зборови на Исус Христос“ (музички документарен)

 

 • 1999 - „Protokoli - istine i lazi“/„Протоколи- вистини и лаги“ (документарен)

 

 • 1999 - „Iskapanje istine“/„Ископување на вистината“ (документарен)

 

 • 1998 - „Vukovar - kronika jednog zlocina“/„Вуковар - хроники на едно злосторство“ (документарен)

 

 • 1997 - „Svjetac“/„Светец“ (докуменатрен)

 

 • 1996 - „Mjesec Alabame“/„Месечината на Алабама“ (ТВ драма)

 

 • 1996 - „Radionica zivota“/„Работилница на животот“ (докуменатрен)

 

 • 1996 - „Sedam skramentara“/„Седумте сакраменти“ (документарна серија)

 

 • 1995 - „Uzivo s mjeseca“/„Во живо од Месечината“ (докуменатрен)

     Награди:  

    Награда за најдобра монтажа - Денови на хрватскиот филм , 1994

 

 • 1995 - „Tisucljece - radanje jedne nacije“/„Милениум- раѓање на една нација“ (докуменатрен)

 

 • 1995 - „Veli Buoh“ (докуменатрен)

 

 • 1994 - „Jedno“  „Едно“ (документарен)

 

 • 1993 - „Car Men“  (докуменатрен)

    Награди:  

    Специјална награда од жири - TTVV Festival, Риччоне, Италија, 1994

 

 • 1991 - „Zagreb u ratu“/„Загреб во војна“ (документарен)

 

 • 1990 - „Ora et Labora“ (докуменатрен)

 

 • 1989 - „Put u Ameriku“ / „Пат во Америка“ (докуменатрен)

 

 • 1987 - „Centar za krizna stanja“ /„Центар за кризни состојби“ (документарен)