Документарни

 

"Avec L'Amour" во режија на Илија Цветковски (2017)

Фестивали на кои е прикажан:

CineDOC, Тбилиси, Грузија, 2018

Zagreb Dox, Хрватска, 2018

Let CEE, Виена, Австија 2018

Hot Docs, Канада, 2017

Dok.fest Минхен, Германија, 2017

Sarajevo Film Festiva, Босна и Херцеговина, 2017

MakeDox, Македонија, 2017

INFF Den Haag, Холандија, 2017

LISTAPAD, Минск, Белорусија, 2017

 

 

„Мојот превртен свет“ во режија на Петра Селишкар (2016) 

Фестивали на кои е прикажан:

SEE Fest, Лос Анџелес, САД, 2017 – Награда за најдобар документарен филм и најдобра кинематографија во документарен филм

 

 

„Осветлената темнина“ во режија на Арсим Фазлија (2016) 

Фестивали на кои е прикажан:

International festival WE CARE in New Delhi, Индија, 2017

 

 

"Глас од Букурешт" во режија на Леотрим Идризи (2016)

Фестивали на кои е прикажан:

Albanian Film Week, Њујорк, САД, 2016

 


"Песна за бекташот" во режија на Гоце Цветановски (2016)

Фестивали на кои е прикажан:

International Cinematograpers’ Film Festival Manaki Brothers, Македонија, 2016

 

 

"Вања Лазарова (со маки сум се родила)" во режија на Синиша Ефтимов (2015)

Фестивали на кои е прикажан:

Star Doc Film Festival, Лос Анџелес, САД, 2016 

„Roma Cinema Doc“, Италија, 2015

„All Seas Film Festival“, САД, 2015

London Shows International Film Festival, Велика Британија

International Cinematograpers’ Film Festival Manaki Brothers, Македонија, 2015

 

 

"Последниот Македонец  - Патот кон истребување" во режија на Илија Пиперковски (2015)

Фестивали на кои е прикажан:

International Cinematograpers’ Film Festival Manaki Brothers, Македонија, 2015

 

 

"TAT-Транзициона еуфорија или национална измама" во режија на Сашо Миленковски (2015)

Фестивали на кои е прикажан:

International Cinematograpers’ Film Festival Manaki Brothers, Македонија, 2015

 

 

"Кајмо" во режија на Александар Зиков (2015)

Фестивали на кои е прикажан:

International Cinematograpers’ Film Festival Manaki Brothers, Македонија, 2015

 

 

"Опера" во режија на Бајрам Бајрами (2015)

Фестивали на кои е прикажан:

International Cinematograpers’ Film Festival Manaki Brothers, Македонија, 2015

 

 

"Последниот отпор на старецот" во режија на Арбен Тачи (2015)

Фестивали на кои е прикажан:

International Cinematograpers’ Film Festival Manaki Brothers, Македонија, 2015

 

 

"Пожарникарот Муци" во режија на Саша Станишиќ (2015)

Фестивали на кои е прикажан:

International Cinematograpers’ Film Festival Manaki Brothers, Македонија, 2015

 

 

"Детето во светот" во режија на Гоце Цветановски (2015)

Фестивали на кои е прикажан:

International Cinematograpers’ Film Festival Manaki Brothers, Македонија, 2015

 

 

"Осветлената темнина" во режија на Арсим Фазлија (2015)

Фестивали на кои е прикажан:

ASTERFEST International Film Festival, 2016, Македонија - „Сребрена потковица“

International Cinematograpers’ Film Festival Manaki Brothers, Македонија, 2015

 

 

"Децата на мојот татко" во режија на Бесфорт Имами (2015)

Фестивали на кои е прикажан:

FerFilm Festival, Uroshevac, Косово, 2015

Balkan Film& Food Festival, Pogradec, Албанија, 2015

International Cinematograpers’ Film Festival Manaki Brothers, Македонија, 2015

Tirana Documentary Film Festival, Албанија, 2015

Tetovo Film Festival, Македонија, 2015

Golden Sun Short Film Festival, Малта, 2015

 

 

„Бродот што никогаш не помина“ во режија на Александар Спасовски (2014)

Фестивали на кои е прикажан:

Watch Out! Tetovo Film Festival, Македонија, 2015

MakeDox Creative Documentary Film Festival, Македонија, 2015

 

 

„Не чепкај со валкани раце“ во режија на Венцислав Ристов (2014)

Фестивали на кои е прикажан:

International Cinematographers’ Film Festival “Manaki Brothers”, Македонија, 2014

 

 

„Другата страна на планината“ во режија на Мерита Чочоли (2014)

Фестивали на кои е прикажан:

Albanian Film Week, Њујорк, САД, 2015 - Најдобар документарен филм

DOKU Tirana International Film Festival, Албанија, 2016

International Documentary and short Film Festival Dokufest, Призрен, Косово, 2016

 


„Меѓу два света“ во режија на Сабидин Али (2013)

Фестивали на кои е прикажан:

Tuzla Film Festival, Босна и Херцеговина, 2014

International Cinematographers’ Film Festival “Manaki Brothers”, Македонија, 2014

International Documentary and Short Film Festival DokuFest, Призрен, Косово, 2014

International Festival of Dоcumentary Films on Human Rights ONE WORLD, Косово, 2013

 

 

„Барајќи ја среќата“ во режија на Марија Џиџева (2013)

Фестивали на кои е прикажан:

Eurorama Trento, Италија, 2016

Belgrade Docuematray and Short Film Festival, Србија, 2015

Festival of the European and Independent Film Euro-In Film, Нови Сад, Србија, 2014

Macedonian Film Festival, Торонто, Канада, 2014 - Најдобар документарен филм

Tuzla Film Festival, Босна и Херцеговина, 2014

Ex Ponto International Performing Arts Festival, Љубљана, Словенија, 2014

Balkan Film & Food  Festival, Поградец, Албанија, 2014 - Најдобар документарен филм

FerFilm International Film Festival, Косово, 2014  - Најдобар документарен филм

Underhill Fest, Подгорица, Црна Гора, 2014

South East European Film Festival – SEE a Paris, Париз, Франција, 2014 - Најдобар документарен филм во Југоисточна Европа

ZagrebDox - International Documentary Film Festival, Хрватска, 2014

Festival of European Film - Cinedays, Скопје, Македонија, 2013 

International Cinematographers’ Film Festival “Manaki Brothers”, Битола, Македонија, 2013„Дисидент“ во режија на Петар Џуровски (2013)

Фестивали на кои е прикажан:

International Cinematographers’ Film Festival “Manaki Brothers”, Битола, Македонија, 2013

Macedonian Film Festival, Торонто, Канада, 2014

 

 

„Мама Европа“ во режија на Петра Селишкар (2013)

Фестивали на кои е прикажан:

Brussels Film Festival, Брисел, Белгија, 2014

LSFS, Шипањ, Хрватска, 2014 

Film Wekend of the European Cooperation Day, Виена, Австрија, 2014

Festival du Cinema Mediteraneen, Брисел, Франција, 2014

Festival Intergalactique de L`Image Alternative, Брест, Франција, 2014

Balkan Florence Express, Фиренца, Италија, 2014 

Festival of the European and Independent Film Euro-In Film, Нови Сад, Србија, 2014

Balkantage Munchen, Германија, 2014

Neisse Film Festival, Германија, 2014

London International Documentary Festival, Велика Британија, 2014

Gothenburg Independent Film Festival, Шведска, 2014 – Награда за најдобра режија

Festival Intergalactique de l'image alternative, Франција, 2014

International Mediterranean Film Festival, Франција, 2014

Balkan Florence Express, Италија, 2014

Rotterdam International Film Festival, Холандија, 2014

Trieste Film Festival, Италија, 2014

Zagrebdox - International Documentary Film Festival, Хрватска, 2014  

Macedonian Film Festival, Торонто, Канада, 2013

Free Zone Film Festival, Belgrade, Србија, 2013

LIFE - Ljubljana International Film Festival, Словенија, 2013

International Documentary and Short Film Festival DokuFest, Призрен, Косово, 2013

Festival of Slovenian Film, Порторож, Словенија, 2013

Tuzla Film Festival, Босна и Херцеговина, 2013 - Најдобар документарен филм

Let's CEE Film Festival, Виена, Австрија,  2013

International Cinematographers’ Film Festival “Manaki Brothers”, Битола, Македонија, 2013

Makedox - International Creative Documentary Film Festival, Македонија, 2013

Sarajevo Film Festival, Босна и Херцеговина, 2013

 

 

„Трагачи по звук“ во режија на Сузана Диневски (2013)

 Фестивали на кои е прикажан: 

Kocevje Film Autumn Film Festival, Словенија, 2014

Festival of the European and Independent Film Euro-In Film, Нови Сад, Србија, 2014

South East European Film Festival – SEE a Paris, Париз, Франција, 2014

Cannes Corporate Media& TV Awards, Кан, Франција, 2013

Balkan Food and Film Festival, Поградец, Албанија, 2013 - Најдобар документарен филм

Jecheon International Music and Film Festival, Јужна Кореја, 2013

Tehran International Short Film Festival, Техеран, Иран, 2013

Jahorina Film Festival, Пале, Босна и Херцеговина, 2013 - Специјална награда од жири

 

 

„Музејот - сеќавања на македонската борба“ во режија на Маја Младеновска (2012)

International Cinematographers’ Film Festival “Manaki Brothers”, Битола, Македонија, 2012

 

 

„Луѓе без земја“ во режија на Марко Ѓоковиќ (2011)

 Фестивали на кои е прикажан: 

Festival of the European and Independent Film Euro-In Film, Нови Сад, Србија, 2014

International Cinematographers’ Film Festival “Manaki Brothers”, Битола, Македонија, 2012

Macedonian Film Festival, Торонто, Канада, 2012

CineDays Festival of European Film, Скопје, Македонија, 2011

 

 

„Нашите во Стамбол“ во режија на Елизабета Конеска  (2011)

 Фестивали на кои е прикажан:

Festival of the European and Independent Film Euro-In Film, Нови Сад, Србија, 2014

Меѓународен филмски фестивал Јахорина, Пале, Босна и Херцеговина, 2013

Cannes Corporate Media& TV Awards, Кан, Франција, 2013

TISFEST – Teen International Shorts Festival, Истанбул, Турција, 2013

Asterfest - International Short Film Festival, Струмица, Македонија, 2013 - Награда „Ацо Алексов“

Меѓународен фестивал на етнографски филм, Кратово, Македонија, 2012

Медитерански филмски фестивал на жени автори, Марсеј, Франција, 2012

Days of Ethnographic Film Festival, Љубљана, Словенија, 2012 

SEE a Paris South East-European Film Festival, Франција, 2012

Trento Film Festival, Италија, 2012 

Tuzla Film Festival, Босна и Херцеговина, 2012

Balkan Food and Film Festival, Албанија, 2012 

International Cinematographers’ Film Festival “Manaki Brothers”, Битола, Македонија, 2012

Macedonian Film Festival, Торонто, Канада, 2012

European Film Festival, Букурешт, Романија, 2011

International Festival of Ethnographic Film, Србија, 2011

Film Festival Days of Ethnographic Cinema, Москва,  Русија, 2011

 

 

Шарски зраци“ во режија на Арбен Тачи (2011)

Фестивали на кои е прикажан:

Festival of the European and Independent Film Euro-In Film, Нови Сад, Србија, 2014

Cannes Corporate Media& TV Awards, Кан, Франција, 2013

European Film Festival, Букурешт, Романија, 2012

 

 

„Шнајдерки“ во режија на Билјана Гарванлиева (2010)

Фестивали на кои е прикажан:

Festival of the European and Independent Film Euro-In Film, Нови Сад, Србија, 2014

Divan Film Festival, Романија, 2013

Balkan Film Festival, Оденсе, Данска, 2011

European Film Festival, Букурешт, Романија, 2011

Sarajevo Film Festival, Босна и Херцеговина, 2010 - Гран при „Срцето на Сараево“ за најдобар документарен филм

FIPA Biarritz - International Festival of Audiovisual Programs, Франција, 2010

Jihlava International Documentary Film Festival, Чешка, 2010

Free Zone International Documentary Film Festival, Белград, Србија, 2010

Montenegro Film Festival, Црна Гора

International Women's Film Festival, Дортмунд, Германија

Kassel Documentary Film and Video Festival, Германија

Dokumentarist - International Documentary Film Festival, Истанбул, Турција

Dok.Fest International Documentary Film Festival, Минхен, Германија

 

 

„Име си е име“ во режија на  Согурјон Еинарссон  (2010)

 Фестивали на кои е прикажан:


Global Wake Up Film Festival, Чикаго, САД, 2011 - Награда од публика

Jewish Community Center, Вашингтон, САД, 2010

Macedonian Film Festival, Мелбурн, Австралија, 2010

Macedonian Film Festival, Торонто, Канада, 2009


 


"Горчина"во режија на Сенад Абдули  (2010)

 Фестивали на кои е прикажан:

International Cinematographers’ Film Festival “Manaki Brothers”, Битола, Македонија, 2013

 

 

„Плати и жени“ во режија на Атанас Георгиев (2009)

Фестивали на кои е прикажан:

Macedonian Film Festival, Мелбурн, Австралија, 2010

Docudays International Human Rights Documentary Film Festival, Киев, 2010  - Специјална награда од жири и награда „Андреј Матросов“

MakeDox Creative Documentary Film Festival, Македонија, 2010 - Специјална награда од жири

Kansas International Film Festival, САД, 2010

Balkan Trafik Film Festival, Белгија, 2010

Cleveland International Film Festival, САД, 2010

Hot Docs, Canadian International Documentary Festival, Торонто, 2009

DOK Leipzig, Internationales Leipziger Festival für Dokumentar– und Animationsfilm, Германија, 2009

Mumbai Film Festival, Mumbai Academy of Moving Arts, Индија, 2009

Golden Apricot / Yerevan International Film Festival, 2009

4 Screens European Festival, Париз, Франција, 2009

International Bursa Silk Road Film Festival, Турција, 2009

Diagonale, Festival of Austrian Film, Грац, Австрија, 2009

Filmhuis Den Haag, Холандија, 2009

International Documentary Film Festival “Flahertiana” Perm, Русија, 2009

International Women Film Festival, New Delhi, Индија, 2009

Kasseler Dokumentarfilm- und videofest, Германија, 2009

Prizren Dokufest,  International Doumentary&Short Film Festival, Косово, 2009

This Human World, International Human Rights Film Festival, Австрија, 2009

Independent Film and Visual Art Festival, 4 Tuned Cities, Приштина, Амстердам, Скопје, Сараево, 2009

Film Festival Free Zone, Белград, Србија, 2009

Sarajevo Film Festival, Босна и Херцеговина, 2009  - 3то место награда од публика

Visions du Reel International Documentary Film Festival, Нион, Швајцарија, 2009 - Награда „Regards Neufs“

ZagrebDox International Documentary Film Festival, Хрватска, 2009 -  Специјално признание од жири

Liburnia Film Festival, Хрватска, 2009 -  Награда од публика и специјална награда од жири

European Film Festival, Букурешт, Романија, 2009

European Festival, Париз, Франција, 2009

Macedonian Film Festival, Торонто, Канада, 2009

 

 

„Волшебниот рид“ во режија на Петар Џуровски  (2009)

Фестивали на кои е прикажан:

Festival of the European and Independent Film Euro-In Film, Нови Сад, Србија, 2014

Jahorina Film Festival, Пале, Босна и Херцеговина, 2013 - Бронзена боровинка

European Film Festival, Букурешт, Романија, 2011

I’ve Seen Films International Film Festival, Милано, Италија, 2011

International Festival of Archaeological Film, Роверто, Италија, 2010

Macedonian Film Festival, Мелбурн, Австралија, 2010

 

 

„Чедо“ во режија на Аљоша Симјановски (2009)

Фестивали на кои е прикажан:


Macedonian Film Festival, Торонто, Канада, 2010 

Asterfest International Short Film Festival, Струмица, Македонија, 2009 - Специјална награда

International Cinematographers' Film Festival "Manaki Brothers", Битола, Македонија, 2009

 

 

„Крв за крв“ во режија на Астрид Омери (2009)

Фестивали на кои е прикажан:

International Cinematographers' Film Festival "Manaki Brothers", Битола, Македонија, 2009

 

 

„Погледни го животот низ моите очи“ во режија на Марија Џиџева (2008)

Фестивали на кои е прикажан:

Underhill, Podgorica, Црна Гора, 2010  - Гран При

Beldox, Белград, Србија, 2009 - Специјално признание

International Cinematographers' Film Festival "Manaki Brothers", Битола, Македонија, 2009

One World Festival, Приштина, Косово, 2009

Pravo Ljudski, Сараево, Босна и Херцеговина, 2009

Macedonian Film Festival, Торонто, Канада, 2009

Astra Film Festival, Сибиу, Романија, 2009

International Documentary Festival "Cronograf", Молдавија, 2009

International Short Film Festival Asterfest, Струмица, Македонија, 2009

Zagrebdox, Загреб, Хрватска, 2009

IDFA International Festival, Амстердам, Холандија, 2008