Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

EFP Shooting Stars

 

Ве известуваме дека е отворен повикот за претселекција на кандидати за учество во програмата Shooting Stars, во организација на European Film Promotion (EFP). Претселекцијата на еден кандидат се врши од страна на секоја земја-членка на мрежата, согласно правилата на European Film Promotion. 

Целта на програмата, која ќе биде реализирана во рамки на претстојното издание Меѓународниот филмки фестивал во Берлин,  е претставување на актерски таленти од цела Европа на пошироката филмска јавност.

Право на пријава имаат македонски актери/актерки (не постари од 32 години), кои имале главна улога во долгометражен игран филм во земјата или странство, што не е постар од 18 месеци. Ќе се смета за предност доколку учествуваат во филм кој ќе биде претставен на претстојното издание на Берлинскиот филмски фестивал, имаат добиено награда за најдобар актер/актерка или доколку филмот во кој имаат главна улога учествувал и/или бил наградуван на фестивали во различни земји.

Од кандидатите се бара солидно познавање на англиски јазик и учество во сите промотивни и јавни активности за времетраењето на настанот.

Пријавата потребно е да се достави најдоцна до 02. октомври, 2017 година на следната е-маил адреса: info@filmagency.gov.mk.

Во случај на избор, кандидатот е должен најдоцна до 6 октомври, 2017 година да ги достави  следните материјали:

-онлајн линк од избраниот филм и онлајн showreel со англиски преводи;
-Фотографија во боја - портрет на кандидатот со висока резолуција (210x148mm, 300dpi) и целосна фотографија на кандидатот;
-Контакт на агентот и кандидатот;
-Потпишана и заверена изјава на кандидатот и продуцентот на англиски јазик со која се овластува EFP да користи фотографии и видео инсерти од филмот или showreel-от во промотивни цели, без обврска да плаќаат авторски и други надоместоци.

Конечниот избор на учесници во програмата Shooting Stars се избира од страна на меѓународното стручно жири на EFP.

Повеќе информации за програмата можете да најдете на следниот ЛИНК