Апчевска Марија

Филмографија

 


    Награди:

    Најдобар краткометражен филм - Меѓународен филмски фестивал „Дрим Фест Синема“, Слатина, Романија, 2012

    Најдобар краткометражен филм во програма Глобална фикција - Меѓународен фестивал на краткометражен филм Астерфест, Струмица, Македонија, 2012  

    „Ацо Алексов“ награда за најдобар млад автор - Меѓународен фестивал на краткометражен филм Астерфест, Струмица, Македонија, 2012  

    Најдобар краткометражен филм - Филмски фестивал во Тузла, Босна и Херцеговина, 2012

    Мала Златна Камера 300 - специјална награда за кинематографија - Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

    Награда 'Cinecourts'  - Фестивал на медитерански филм, Монпелие, Франција, 2012 

    Фестивали:

    Детски филмски фестивал Сиетл, Вашингтон, САД, 2014

    Меѓународен филмски фестивал за деца - Children's India, Индија, 2014

    Меѓународен филмски фестивал за деца и млади “Giffoni-Experience”, Италија, 2013

    „Џифони Македонија“ филмски фестивал за деца и млади, Македонија, 2013

    Меѓународен филмски фестивал Берлинале, Германија, 2012

    Филмски фестивал „Златен кожурец“, Адана, Турција, 2012

    Фестивал на европски филм - CineDays, Скопје, Македонија, 2012

 

  • 2007 - „Снежно поле“ (краток документарен)

    Награди:  

    Специјална награда од жири (студентска програма) - Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Македонија, 2008

 

  • 2008 - „Правосмукалка“ (краткометражен)

    Фестивали:

    Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада