Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Блажевски Владимир

Филмографија

 

 

    Награди:  

    Награда за најдобро сценарио - Фестивал на хуманитарни цели , Монако, Франција, 2012

    Награда од публика - Меѓународен Филмски Фестивал, Софија, Бугарија, 2012

    Награден на Меѓународен Филмски Фестивал Синема Мунди, Република Чешка, 2012  

    "Кристален глобус" за најдобар филм во програмата „Исток на Западот“ - Меѓународен Филмски фестивал Карлови Вари, Република Чешка, 2011  

    Најдобра машка улога/ Јордан Симонов - Меѓународен Филмски фестивал Херцег Нови, Црна Гора, 2011  

    Специјална награда на жирито- Меѓународен Филмски Фестивал Прифилмфест, Косово, 2011  

    FEDEORA- Награда на критичари - Фестивал на медитерански филм, Копер, Словенија, 2011  

    Награда „Дијалог за меѓукултурни комуникации“ – Меѓународен Филмски Фестивал Котбус, Германија 2011  

    Најдобра улога/ Јордан Симонов - Филмски фестивал „Goddess of the Throne“, Урошевац, Косово, 2011  

    Награда за најдобар филм и МЕДИА награда - Филмски фестивал Тирана, Албанија, 2011

    Фестивали:

    Меѓународен филмски фестивал, Сан Себастијан, Шпанија, 2014

    Филмски фестивал, Солт Лејк Сити, САД, 2013

    Меѓународен Филмски фестивал „Златна липа“, Стара Загора, Бугарија, 2013

    Меѓународен филмски фестивал Нанси-Лорен, Франција, 2013

    Фестивалот на европски филм Les Arcs, Франција, 2013

    Меѓународен фестивал на краткометражен филм - Астерфест, Струмица, Македонија, 2012

    Таргова уличен фестивал на музика и филм, Лоџ, Полска, 2012

    Меѓународен музички и филмски фестивал, Чечон, Кореја, 2012

    Меѓународен филмски фестивал, Лил, Франција, 2012

    Филмски фестивал „Млади и филм“, Кошалин, Полска, 2012

    Меѓународен  музички и филмски фестивал, Чикаго, САД, 2012

    Меѓународен филмски фестивал на Уругвај, Монтевидео, 2012

    Берлински фестивал на комедија, Германија, 2012

    Филмски фестивал, Кошице, Словачка, 2012

    Меѓународен филмски фестивал Кино Оток, Изола, СЛовенија, 2012

    Фејворитс Филм Фестивал, Берлин, Германија, 2012

    Недела на македонски филм, Љубљана, Словенија, 2012

    Меѓународен филмски фестивал, Фиренца, Италија, 2012

    Џакарта филм фестивал, Џакарта, Индонезија, 2012

    Диван филм фестивал, Романија, 2012

    Тузла филм фестивал, Босна и Херцеговина, 2012

    Фестивал на македонски филм, Австралија, 2012

    Филмски фестивал, Мојковац, Црна Гора, 2011

    Денови на филмот, Крагујевац, Србија, 2011

    Фестивал на европски филм, Палич, Србија, 2011

    Меѓународен филмски фестивал, Мотовун, Хрватска, 2011

    Филмски фестивал за сценарија, Врњачка Бања, Србија, 2011

    Филмски средби, Ниш, Србија, 2011

    Меѓународен филмски фестивал Реинденс, Лондон, Велика Британија, 2011

    Филмски фестивал, Солун, Грција, 2011

    Музички филмски фестивал, Слајго, Ирска, 2011

    Meѓународен филмски фестивал, Хихон, Шпанија, 2011

    Меѓународен филмски фестивал, Калкута, Индија, 2011

    Фестивал за филмска режија, Лесковец, Србија, 2011

    Фестивал на авторски филм, Белград, Србија, 2011

  

 

  • 2003 - „Приказна  за пекарата“ (долгометражен документарен)

 

  • 2002 - „Дузина приказни за виното“  (долгометражен документарен)

 

  • 2001 - "Кинески маркет" (документарен)

    Награди:

    Прва награда за најдобар документарен филм - Duisburger Filmwoche - Фестивал на документарни филмови на германски јазик, Германија

 

  • 1992 - „Булевар на револуцијата“(долгометражен)

      Награди:

     Специјална награда од жири - Меѓународен филмски фестивал, Салерно, Италија, 1993

 

  • 1987 - „Хај - Фај“ (долгометражен) 

     Награди:  

    Златна Арена за најдобра режија - Меѓународен филмски фестивал, Пула, Хрватска, 1987

    Златна Арена за најдобра монтажа - Меѓународен филмски фестивал, Пула, Хрватска, 1987

 

  • 1983 - "Кој работи не се плаши од глад" (документарен)

 

  • 1981 - "Врати на бескрајот" (документарен)

 

  • 1979 - "Икар"   (документарен)

 

  • 1978 - „Среќна Нова Година“ (документарен)

     Награди:  

     Сребрен медал за најдобра режија - Југословенски фестивал на документарен и краткометражен филм, Белград, Србија, 1978