Џиџева Марија

Филмографија


 

     Награди:

    Најдобар документарен филм - Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада, 2014

    Најдобар документарен филм во Југоисточна Европа - Фестивал на филмови од Југоисточна Европа  SEE a Paris, Париз, Франција, 2014

    Најдобар документарен филм - Mеѓународен филмски фестивал ФерФилм, Косово, 2014

     Фестивали:

    Филмски фестивал во Тузла, Босна и Херцеговина, 2014

    Ex Ponto, Љубљана, Словенија, 2014

    Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада, 2014

    Фестивал на храна и филм, Поградец, Албанија, 2014

    Фестивалот „Underhill“, Подгорица, Црна Гора, 2014

    ЗагребДокс - Меѓународен фестивал на документарен филм, Хрватска, 2014

    Фестивал на европски филм - Синедејс, Скопје, Македонија, 2013

    Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2013

 

    Награди:  

    Награда ФЕДЕОРА - Меѓународен филмски фестивал Пула, Хрватска, 2010  

    Специјално признание - Фестивал на европски филм, Палиќ, Србија, 2010  

    Специјална награда од жири - Меѓународен филмски фестивал, Херцег Нови, Црна Гора, 2010  

    Трета награда за сценарио - Државен Филмски Фестивал за сценарија, Врњачка Бања, Србија, 2010  

    Награда од публика - Фестивал на европски филм, Атина, Грција, 2010  

    Награда за костимографија (за словенски филм) - Филмски фестивал Порторож, Словенија, 2010

    Фестивали:

    Galway Film Fleadh, Ирска, 2011

    City of Women Меѓународен фестивал на современи уметности, Словенија, 2011

    Фестивал на југоисточен европски филм, Лос Анџелес, САД, 2011 

    Меѓународен филмски фестивал, Софија, Бугарија, 2011

    Meѓународен филмски фестивал на жени автори, Кретеј, Франција, 2011

    Меѓународен филмски фестивал, Гетеборг, Шведска, 2011

    Меѓународен филмски фестивал, Пуна, Индија, 2011

    Филмски фестивал Синема Сити, Нови Сад, Србија, 2010 

    Меѓународен филмски фестивал, Таормина, Италија, 2010

    Државен фестивал, Сопот, Србија, 2010

    Сараевски филмски фестивал, Босна и Херцеговина, 2010

    Меѓународен филмски фестивал, Мотовун, Хрватска, 2010

    Актерски филмски фестивал, Ниш, Србија, 2010

    Меѓународен филмски фестивал, Монтреал, Канада, 2010

    Меѓународен филмски фестивал, Дурес, Албанија, 2010

    Филмски фестивал, Мостар, БиХ, 2010

    Филмски Фестивал, Мојковац, Црна Гора, 2010

    Меѓународен филмски фестивал, Варшава, Полска, 2010

    Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2010

    Филмски фестивал „Источни соседи“, Утрехт, Холандија, 2010

    Меѓународен филмски фестивал, Ваљадолид, Шпанија, 2010

    Фестивал на новиот српски филм, Сиднеј/Мелбурн/Перт, Австралија, 2010

    Meѓународен филмски фестивал, Картагина, Тунис, 2010

    „Арт оф Синема“ Меѓународен филмски фестивал, Хајделберг, Германија, 2010

    Меѓународен филмски фестивал, Каиро, Египет, 2010

    Меѓународен филмски фестивал, Керала, Индија, 2010

    Меѓународен филмски фестивал, Ченај, Индија, 2010 

 

    Награди:  

    Специјално признание - Фестивал Белдокс, Србија, 2009  

    Гран При - Андерхил Фестивал, Подгорица, Црна Гора, 2010

     Фестивали:

    Meѓународен фестивал за документарен филм „Кронограф“ , Молдавија, 2009

    Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2009

    Астра Филм Фестивал, Сибињ, Романија, 2009

    Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада, 2009

    Право Људски Фестивал, Сараево, Босна и Херцеговина, 2009

    Уан Ворлд Фестивал, Приштина, Косово, 2009

   Меѓународен фестивал на краткометражен филм Aстерфест, Струмица, Mакедонија, 2009

    Загребдокс Фестивал, Загреб, Хрватска, 2009

    IDFA Меѓународен Филмски фестивал, Амстердам, Холандија, 2008

 

  • 2005 - „Ти си жива“ (краткометражен)

    Фестивали:

    Меѓународен филмски фестивал, Мотовун, Хрватска, 2010  

    Меѓународен фестивал на краткометражен филм - Астерфест, Струмица, Македонија, 2006

    БалканБлекБокс Фестивал, Берлин, Германија, 2005

 

  • 2004 - „Списокот на Тони Манџа“ (документарен)

    Награди:  

    Награда за најдобар документарен филм -  БалканБлекБокс Фестивал, Берлин, Германија, 2004  

    Награда за режија - Рома Филм фестивал "Златно тркало", Скопје, Maкедонија, 2004

    Фестивали:  

    Сараевски филмски фестивал, Сараево, Босна и Херцеговина, 2004

    Меѓународен фестивал на филмска камера "Браќа Манаки", Битола, Maкедонија, 2004

    Загребдокс, Загреб, Хрватска, 2005

    Фестивал за краткометражен и документарен филм,  Белград, Србија, 2005

    Меѓународен фестивал на краткометражен филм - Астерфест, Струмица, Maкедонија, 2005

    Меѓународен фестивал на документарен филм Докуфест, Призрен, Косово, 2006    

 

  • 2000 - "Mис Амнезија" (краткометражен)

    Награди:  

    KOДАК награда за фотографија - Меѓународен фестивал на филмска камера "Браќа Манаки", Битола, Maкедонија, 2000

    Фестивали:

    Aлпе Адриа Синема Фестивал, Tрст, Италија , 2001

    Фестивал на европски филм, Палиќ, Србија, 2000

    Филмски фестивал, Мотовун, Хрватска