Гарванлиева Билјана

Филмографија

 

 

  • 2010 -  „Polly On The Rocks“ (документарен)

 

    Награди:  

    „Срцето на Сараево“ Гран при за најдобар документарен филм - Сараевски филмски фестивал, Босна и Херцеговина, 2010

    Фестивали:

    Филмски фестивал ДИВАН, Романија, 2013

    Балкански филмски фестивал, Оденсе, Данска, 2011

    Фестивал на европски филм, Букурешт, Романија, 2011

    ФИПА Биариц - Меѓународен фестивал на аудиовизуелна програма, Париз, Франција, 2010

    Меѓународен фестивал за документарен филм Јихлава, Чешка, 2010

    Меѓународен фестивал за документарен филм Слободна Зона, Белград, Србија, 2010

    Меѓународен фестивал за документарна режија, Херцег Нови, Црна Гора, 2010

    Меѓународен фестивал на жени автори, Дортмунд, Германија, 2010

    Меѓународен фестивал за документарен филм и видео-арт Каселер Докфест, Касел, Германија, 2010

    Меѓународен фестивал за документарен филм Документарист, Истанбул, Турција

    Меѓународен фестивал за документарен филм, Минхен, Германија

 

  • 2009 -  „Девојчето што бере тутун“ (документарен)

    Награди:  

    „Јулиане Бартел“ , германска награда за медиуми, 2010  

    „Ацо Алекцов“ награда за најдобар македонски автор - Меѓународен фестивал на краткометражен филм Астерфест, Струмица, Македонија, 2010  

    Награда за нов автор - ДОКУФЕСТ- Меѓународен фестивал на документарен филм, Призрен, Косово, 2010  

    Награда за човекови права - ДОКУФЕСТ- Меѓународен фестивал на документарен филм, Призрен, Косово,  2010

    Фестивали:

    ФИПА Биариц - Меѓународен фестивал на аудиовизуелна програма, Париз, Франција

    ЗагребДокс, Хрватска

    Меѓународен етнографски фестивал, Гетинген, Германија

    Меѓународен етнографски фестивал ЕУРОРАМА, Трентино, Италија

    Меѓународен документарен фестивал за човекови права Уан Ворлд, Прага, Чешка

    ЕТНОСИНЕКА- Меѓународен етнографски фестивал, Виена, Австрија

    Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Љубљана, Словенија

    Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Солун

    Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Краков, Полска

    Меѓународен фестивал на краткометражен филм, ШОРТФЕСТ, Калифорнија, САД

    НАФА- Меѓународен етнографски фестивал, Архус, Данска

    EСПРЕСОФИЛМ - Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Виена, Австрија

    ФИБУЛА- Меѓународен фестивал на документарен филм, Сисак, Хрватска

    Фестивал на германскиот современ филм, Скопје, Македонија

    Меѓународен документарен фестивал за човекови права, Право Људи, Сараево, Босна и Херцеговина

    Меѓународен филмски фестивал, Анкара, Турција

    Меѓународен фестивал на женскиот филм Кретеј, Франција

    ИСТ СИЛВЕР - Меѓународен фестивал на документарен филм, Јихлава, Република Чешка

    СИРКУТО ОФФ - Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Венеција, Италија

    СИНЕМА ВАРИТЕ- Меѓународен фестивал на документарен филм, Техеран, Иран

 

  • 2006 -  „Девојчето и нејзината хармоника“ (документарен)    

    Награди:  

    Награда „Златна Лола“ за најдобар германски краток филм, 2007   

    Германска награда „Аксел Шпрингер“ за млади новинари 2007  

    Специјално признание - ЗагребДокс, Хрватска, 2007  

    Златен Проектор за најдобар краткометражен филм - Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Астерфест, Струмица, 2007                          

    Награда „Златна Панда“ - ТВ Фестивал, Сечуан, Кина, 2008 

    Фестивали:

    БалканБлекБокс, Берлин, Германија

    ФИПА Биариц - Меѓународен фестивал на аудиовизуелна програма, Париз, Франција

    ЗагребДокс, Хрватска

    Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Белград, Србија

    Меѓународен фестивал на документарен филм, Солун, Грција

    Меѓународен фестивал на жени-автори, Дортмунд, Германија

    Меѓународен Фестивал на краток филм „МEDIAWAVE“ , Унгарија

    Меѓународен фестивал на краткометражен филм Aстерфест, Струмица, Македонија

    Меѓународен филмски фестивал, Израел

    ДОКУФЕСТ- Меѓународен фестивал на документарен филм, Призрен, Косово

    ПРИ ДАНУБ, Братислава, Словачка

    Меѓународен фестивал на краток филм ФИКЕ, Евора, Португалија

    Фестивал на германскиот современ филм, Скопје, Македонија

    Фестивал на македонскиот филм, Торонто, Канада

    Меѓународен фестивал на жени автори, Истанбул, Турција

    Меѓународен Тв Фестивал, Барселона, Шпанија

    Меѓународен Тв фестивал, Сичуан , Кина

    Ист Силвер, Јихлава, Чешка

    Гете Институт, Белград, Србија

    Долга ноќ на краткиот филм, Цезар Академија за филм, Париз

    УНЕРХЕРТ, Музички филмски фестивал, Хамбург, Германија

    УНИФЕМ, Филмски фестивал на Уницеф, Скопје, Македонија

    Меѓународен фестивал на краток документарен филм, Минхен, Германија

    Меѓународен фестивал на документарен и анимиран филм, Лајпциг, Германија