Попов Столе

Филмографија

 

 

     Фестивали:

    Сараевски филмски фестивал, Босна и Херцеговина, 2015

    Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Македонија, 2014

 

  • 1997 - „Џипси Меџик“ (долгометражен)   

    Награди: 

    Специјална награда од жири -  Меѓународен филмски фестивал, Измир, Турција, 1998  

    Гран При Златна Антигона -  Меѓународен филмски фестивал, Монпелие, Франција, 1997

    Номинација за Grand prix for the Americas - Меѓународен филмски фестивал, Монтреал, Канада, 1997

    Македонски кандидат за Оскар

    

  • 1991 - „Тетовирање“ (долгометражен)

    Награди:  

    „Златна мимоза“ Прва награда за најдобра режија, Филмски Фестивал Херцег Нови, Црна Гора, 1991  

    Втора награда за сценарио - Фестивал за сценарија, Врњачка Бања, Србија, 1991

    Гран При - Југословенски актерски фестивал, Ниш, Србија, 1992

    Номинација за награда ФЕЛИКС - Европска филмска академија, 1992

    Македонски кандидат за Оскар

 

  • 1986 - „ Среќна Нова `49“ (долгометражен)

    Награди:  

    Прва награда од публика - Меѓународен филмки фестивал Порто Алегре, Бразил, 1991  

    Специјална Диплома - Меѓународен филмски фестивал, Минхен, Германија, 1986  

    Специјална Диплома - Меѓународен филмски фестивал Ерусалим, Израел, 1986  

    Награда „Златен Гладиатор“ - Југословенска Филмска Академија, 1986  

    Награда „Милтон Манаки“ од критика - Филмски Фестивал Пула, Хрватска, 1986  

    Гран При - Голема Златна Арена за најдобар филм - Филмси Фестивал Пула, Хрватска, 1986        

    Номинација за „Златна школка“ - Меѓународен филмски фестивал, Сан Себастија, Шпанија, 1986

    Југословенски кандидат за Оскар 


  • 1980 - „Црвениот коњ“ (долгометражен)

    Награди: 

    Диплома - Меѓународен филмски фестивал ФЕСТ, Белград, Србија, 1982

    Диплома ФИЛМЕКС, Меѓународен филмски фестивал, Лос Анџелес, САД, 1982

    Диплома - Меѓународен филмски фестивал, Сан Франциско, САД, 1982

 

  • 1979 - „ДАЕ“  (документарен)

    Награди:  

    Гран При - Фестивал на балкански филм, Љубљана, Словенија, 1980  

    Специјална награда од жири - Меѓународен филмски фестивал, Лондон, Велика Британија, 1980  

    Специјална награда од жири - Меѓународен филмски фестивал, Лајпциг, Германија, 1979  

    Специјална награда од жири „Сребрен Бумеранг“ - Меѓународен филмски фестивал, Мелбурн, Австралија, 1979  

    Гран При - Светски филмски фестивал, Оберхаузен, Германија, 1979  

    Златен медал за режија - Фестивал на југословенски филм, Белград, Србија, 1979       

    Номиниран за Оскар за најдобар краток документарен филм

 

  • 1976 - „Австралија, Австралија“  (долгометражен документарен)

    Награди:  

    Гран При - Југословенски фестивал на документарен и краткометражен филм, Белград, Србија, 1976  

    Златен медал за режија - Југословенски фестивал на документарен и краткометражен филм, Белград, Србија, 1976  

    Специјална Награда од публика - Филмски фестивал, Тузла, Босна и Херцеговина, 1976

    Југословенски кандидат за Оскар

 

  • 1974 - „Алкалоид“ (документарен)

    Награди:  

    Сребрен Медал за режија- Фестивал на југословенски филм, Белград, Србија, 1975

 

  • 1974 - „Оган“ (документарен)

    Награди:  

    Златен медал за режија -  Фестивал на југословенски филм, Белград, Србија, 1974  

    Награда за најдобар филм на годината - ТВ Белград, Србија, 1974  

    Гран При - „Хусински Рудар“ - Филмски фестивал, Тузла, Босна и Херцеговина, 1974

    Награда од публика за најдобра режија -  Филмски фестивал, Тузла, Босна и Херцеговина, 1974

    Југословенски кандидат за Оскар

 

  • 1973 - „99“  (документарен)

    Награди:  

    Специјална диплома - Фестивал на југословенски филм, Белград, Србија 1973   

    Награда од Белградскиот универзитет -  Фестивал на југословенски филм, Белград, Србија 1973