Сидовски Стефан

Филмографија

 


     Награди:

    Најдобро сценарио - Меѓународен фестивал Св.Јован од Верона, Италија, 2013

    Специјална награда „Солидарета“ - Меѓународен фестивал Св.Јован од Верона, Италија, 2013

 

    Фестивали:

    Фестивал на храна и филм, Поградец, Албанија, 2014

    Детски филмски фестивал Сиетл, Вашингтон, САД, 2014

    Синедејс Фестивал на европски филм, Скопје, Македонија, 2011

    Исмаилија Меѓународен фестивал на краткометражен и документарен филм, Египет, 2012

    In the Palace Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Бугарија, 2012

    Филмски фестивал Диван, Романија, 2012

    Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

    Врева - уличен фестивал за активизам, Србија, 2012

    Меѓународен фестивал на краткометражни филмови за млади - ТИСФЕСТ, Истанбул, Турција, 2013

    Меѓународен филмски фестивал „Злосторство  и казна“, Истанбул, Турција, 2013


 • 2009 - „Гетокино“(краткометражен)

 

 • 2009 - „Контејнер“(краткометражен)

 

 • 2007 - „Дрво на животот “(краткометражен)

 

 • 2006 - „Луѓе и добиток“(краткометражен)

 

 • 2005 - „Инконтино“(краткометражен)  

    Награди:  

    Гран При - Меѓународниот фестивал на документарен аматерски филм, Битола, Македонија, 2005

 

 • 2004 - „Големиот водач“(краткометражен)

 

 • 2003 - „Полуден револуционер“(краткометражен)

 

 • 1995 - „Трактат за демократијата“(краткометражен)

 

 • 1995 - „Откривање на идентитетот“(краткометражен)

 

 • 1995 - „Напуштени воденици“(краткометражен)

    Награди: 

    Гранд При - Меѓународен фестивал на филмска камера “Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 1995

 

 • 1992 - „Глава“(краткометражен)

 

 • 1992 - „Бивш Социјалистички и сегашен капиталистички клошар“(краткометражен) 

    Награди:  

    Гранд При - Републички фестивал на аматерски филм, Неготино, Македонија, 1994

 

 • 1991 - „Ние сме деца на марксизмот што лажеше“(краткометражен)

 

 • 1991 - „Илузија на стварноста и стварноста на илузијата“(краткометражен)

 

 • 1990 - „Чекори“(краткометражен)

 

 • 1990 - „Бунт“(краткометражен)

 

 • 1990 - „Прозори,Врати, Калдрма“(краткометражен)

 

 • 1990 - „Песна“(краткометражен)

 

 • 1989 - „Заштита на културните споменици во градскиот парк“(краткометражен) 

    Награди:  

    Гранд При - Фестивал на аматерски филм, Куманово, Македонија, 1990

 

 • 1988 - „Око, Слики, Храм на уметноста“(краткометражен)

 

 • 1987 - „Погледи кон саатот“(краткометражен)

    Награди:  

    1-ва награда - Републички фестивал на аматерски филм, Пробиштип, Македонија, 1989 

 

 • 1986 - „Аматерски каледиоскоп на еден град “(краткометражен)

 

 • 1986 - „Споменик на револуцијата“(краткометражен)

 

 • 1985 - „Порака “(краткометражен)

    Награди:  

    1-ва награда - Републички фестивал на аматерски филм, Скопје, Македонија

 

 • 1985 - „Мајсторот и Маргарита“(краткометражен)

 

 • 1985 - „Крик“(краткометражен)

 

 • 1985 - „ Филмски курс за како се учи марксизам“(краткометражен)

 

 • 1984 - „Последни слики од мојот училишен живот“(краткометражен)

    Награди:

    1-ва награда - Фестивал на аматерски филм, Нови Сад, Србија, 1984

 

 • 1984 - „Напуштени воденици“(краткометражен)

 

 • 1983 - „Камбани на животот“(краткометражен)

 

 • 1982 - „Чистачки на градски грла“(краткометражен)

 

 • 1978 - „Синопсис“(краткометражен)

 

 • 1978 - „Погледи низ прозорот“(краткометражен)

 

 • 1977 - „Револт“(краткометражен)

 

 • 1976 - „Копнеж“(краткометражен)

    Награди:  

    Гран При - Меѓуклупски фестивал на аматерски филм „Наисус“, Ниш, Србија, 1977

 

 • 1975 - „Појадок“(краткометражен)

 

 • 1974 - „Еден ден од дневникот на....“ (краткометражен)

    Награда:

    Прва награда - Фестивал на аматерски филм, Нови Сад, Србија, 1975

 

 • 1973 - „Пат кон...“ (краткометражен)

 

 • 1971 - „Што да се прави?“ (краткометражен)

 

 • 1970 - „Поле, Селани, Манастир“ (краткометражен)

 

 • 1970 - „Живот и смисла“ (краткометражен)

 

 • 1970 - „Огин и живот“ (краткометражен)

 

 • 1970 - „Што сум јас“ (краткометражен)

 

 • 1969 - „Зошто?“ (краткометражен)

 

 • 1969 - „Свет на тишината“ (краткометражен)

 

 • 1969 - „Балада за љубовта“ (краткометражен)

 

 • 1969 - „Разочараност“ (краткометражен)

 

 • 1968 - „Омнибус“ (краткометражен)

 

 • 1968 - „Коцкари“ (краткометражен)

 

 • 1968 - „Мрачност - Светлост - Природа“ (краткометражен)

 

 • 1968 - „Смртта освојува“ (краткометражен)

 

 • 1968 - „Сам“ (краткометражен)

 

 • 1968 -„Најден дом“ (краткометражен)

    Награди:

    Прва награда - Фестивал на аматерски игран филм, Панчево, Србија, 1968

 

 • 1967 - „Ништавило“ (краткометражен)

 

 • 1966 - „Ракија“ (краткометражен)

 

 • 1965 - „Скици, репортажа, топка, бунт“ (краткометражен)