Трајков Иво

Филмографија:

 

     Фестивали:

      Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола. Македонија, 2015

      Скопски филмски фестивал, Македонија, 2015

      Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада, 2015

 

 • 2011 - „Проект - Берлин“ (долгометражен)

 

    Фестивали:

    Фестивал на македонски филм, Мелбурн, Австралија, 2010 

    Фестивал на европски филм, Букурешт, Романија, 2010

    Меѓународен филмски Фестивал, Карлови Вари, Република Чешка, 2009

    Фестивал „Финале Плзен“, Република Чешка, 2009

    Светски Филмски Фестивал Монтреал, Канада, 2009

    Скопски Филмски Фестивал, Македонија, 2009

    Меѓународен Летен Филмски Фестивал ДУРЕС,  Драч, Албанија, 2009

    Фестивал на македонски филм, Њујорк, САД, 2009

 

 • 2007- "Movie" (долгометражен)

    Фестивали:

    Меѓународен филмски фестивал, Сиетл, САД, 2008

    Меѓународен филмски фестивал Карлови Вари, Република Чешка, 2008

    Меѓународен филмски фестивал Финале Плзен, Република Чешка, 2008

    Летна Филмска Школа, Република Чешка, 2008

    Меѓународен филмски фестивал Тепличке Лето, Република Чешка, 2008

    Меѓународен филмски фестивал, Мотовун, Хрватска, 2008

 

 • 2004 - „Големата Вода“ (долгометражен)

    Награди:  

    Златна Палма за најдобар филм - Филмски фестивал за медитерански филм, Валенсија, Шпанија, 2005

    Најдобра режија (Иво Трајков) - Филмски фестивал за медитерански филм, Валенсија, Шпанија, 2005

    Најдобра музика (Кирил Џајковски)  - Филмски фестивал за медитерански филм, Валенсија, Шпанија, 2005

    Најдобара фотографија (Суки Меденчевиќ) - Филмски фестивал за медитерански филм, Валенсија, Шпанија, 2005  

    Награда од публика - Филмски фестивал, Дубровник, Хрватска, 2005  

    Награда од публика - Меѓународен филмски фестивал "Black Sea", Романија, 2005  

    Награда од жири - Филмски и ТВ Фестивал, Остров, Република Чешка  

    Награда од жири - Меѓународен филмски фестивал Филмак, Република Чешка

    Фестивали:

    Меѓународен филмски фестивал,  Палм Спрингс, САД, 2005

    Меѓународен филмски фестивал,  Сао Паоло, Бразил, 2005

    Меѓународен филмски фестивал,  Кливленд, САД, 2005

    Меѓународен филмски фестивал Ерусалим, Израел, 2005

    Меѓународен филмски фестивал Прага - Фебио Фест, Чешка Република, 2005

    Меѓународен филмски фестивал за Детски филм, Злин, Чешка Република, 2005

    Летна Филмска Школа Ухерске Храдиште, Чешка Република, 2005

    Меѓународен филмски фестивал Teпличке Лето, Република Чешка, 2005

    Меѓународен филмски фестивал, Карлови Вари, Република Чешка, 2005

    Меѓународен филмски фестивал, Финале Плзен, Република Чешка, 2005

    Меѓународен филмски фестивал, Палм Бич, САД, 2005

    Меѓународен филмски фестивал, Сиетл, САД, 2005   

    Меѓународен филмски фестивал Taos Talking Pictures, САД, 2005 

    Меѓународен филмски фестивал Банког, Тајланд, 2005

    Меѓународен филмски фестивал, Скотсдејл, САД, 2005

    Меѓународен филмски фестивал, Милвоки, САД, 2005

    Меѓународен филмски фестивал, Њупорт Бич, САД, 2005

    Меѓународен филмски фестивал, Монтеро, Франција, 2005

    Меѓународен фестивал за филмска камера „Браќа Манаки“, Македонија, 2005

    Меѓународен филмски фестивал Plus Camerimage, Полска, 2004

 

 • 1998- „Минатото“ (долгометражен)

     Награди:  

     Награда од жири - Меѓународен филмски фестивал Финале Пилзен, Република Чешка, 1999  

     Награда од публика за најдобра режија -  Филмски фестивал, Таормина, Италија, 1999  

     Награда од жири - Меѓународен филмски фестивал Da Figueira Da Foz, Португалија,  1999

     Награда од жири - Меѓународен филмски фестивал „Tout Ecran“, Женева, Швајцарија, 1999        

     Награда за најдобар нискбуџетен филм (под еден милион евра) - Меѓународен филмски фестивал Флагстаф, САД, 1999  

     Специјална награда за рејтинг 2 ѕвезди -  Меѓународен фестивал за филм и видео, Канада, 1999

     Фестивали:

     Меѓународен филмски фестивал, Александрија, Египет

     Меѓународен филмски фестивал Лидс, Велика Британија

     Меѓународен филмски фестивал Сао Паоло, Бразил

     Меѓународен филмски фестивал, Чикаго, САД

     Меѓународен филмски фестивал, Котбус, Германија

     Меѓународен филмски фестивал, Осло, Финска

     Меѓународен филмски фестивал "Faces Of Love", Москва, Русија

     Меѓународен филмски фестивал, Монтевидео, Уругвај

     Меѓународен филмски фестивал, Чичестер, Велика Британија

     Меѓународен филмски форум Арсеналс, Рига, Летонија

     Меѓународен филмски фестивал, Реџо Калабрија, Италија

 

 •  1998-2002- „Необјаснети смртни случаи“ ( ТВ Документарна серија)       

     Награди:  

     Специјална награда за сценарио -  FITES ( Film&TV Union), Прага, Република Чешка, 2001

     Награда за најдобра документарна серија - Република Чешка, 1999/2000/2001

 

 • 1996 - „Сведочењето на скриени сведоци“  (документарен)

 

 • 1996 - „Како нормален брак“  (документарен)

 

 • 1995 - „Банална Приказна“ & „Спачек според Спачек“ (две епизоди од серијата „Его“)

 

 • 1993 - „Канарска врска“ (долгометражен)

 

 • 1992 - „Јан“ (ТВ Филм)

    Награди:

    MFT CIRCOM, Шпанија

    Најуспешна Комерцијална Програма на ТВ Чешка, Република Чешка, 1992

 

 •  1992 - "Duo De Guitares" (експериментален музички)

 

 • „Ајде да се исчисти“ (краткометражен)    

    Награди:

    Награда од литературен фонд - Прага, Република Чешка

    Фестивали:

    Алпе Адриа Синема - Филмски фестивал, Трст, Италија