Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Маратонист

Оригинален формат:
HD
Година на објавување:
2009
Времетраење:
29 мин.
Режисер:
Роберт Бацај
Продуцент:
Авни Далипи
Монтажа:
Фатон Насани
Сценарио:
Авни Халими
Директор на Фотографија:
Осман Демири
Музика:
Авни Красниќи
Главни Улоги:
Авни Далипи, Муда Исуфи, Дрин Далипи, Генц Халими, Дрита Красниќи, Зијадин Муртези
Кратка содржина:
Во овој филм преовладува чувствителен период на политички случувања во поранешна Југославија, презентирани преку главниот протагонист во филмот Лили, кој во исто време е жртва и сведок на политичките случувања започнувајќи од 1968 година па се до завршувањето на војната во 1999 година. Филмот завршува со прикажување на протагонистот во затвор. Иако дејствието на филмот се развива во војна, сепак ова е еден хуман и антивоен филм.
Продуцентски куќи:
ЛИНА- Р Пресс Продукција
Прва 10
1300 Куманово, Р.Македонија
avnidalipi@hotmail.com