Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Сеништа

Оригинален формат:
HD
Година на објавување:
2011
Времетраење:
35 мин.
Режисер:
Скендер Рауфи
Продуцент:
Сание Камбери
Монтажа:
Афет Мифтари
Сценарио:
Скендер Рауфи
Директор на Фотографија:
Афет Мифтари, Мирилинд Ашими
Музика:
Наџије Бериша
Кратка содржина:
Внимателно слушајте ги народните песни! Тие се златен рудник на најдобрата мелодија која го разоткрива погледот кон карактерите на различните нации- рекол познатиот Роберт Шуман, и оваа фраза претставува инспирација за филмот “Сеништа“. Ова е една чувствителна приказна за еден познат фолк пејач,кој е принуден да пее песни за познати комунистички идеолози и нивните жени, но тој останува доследен на своето убедување дека: такви видови на песни тој никогаш нема да пее, па дури и по цената на неговиот живот!
Продуцентски куќи:
Њу лук-с
Охридска 43
1200 Тетово, Р.Македонија
sanije_k@live.com