Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Дисидент

Оригинален формат:
HD 16:9
Година на објавување:
2013
Времетраење:
60 мин.
Режисер:
Петар Џуровски
Продуцент:
Петар Џуровски
Извршен Продуцент:
Игор Цветковски
Монтажа:
Александар Петровски
Сценарио:
Петар Џуровски
Директор на Фотографија:
Димо Попов
Музика:
Ивица Јанкуловски
Кратка содржина:
Ако лице кое не се согласува со доминантното мислење, политиката и општественото уредување во средината во која живее го нарекуваме ДИСИДЕНТ, тогаш во периодот по Втората Светска војна, во Македонија се појавуваат првите дисиденти кои му се спротиставуваат во тогашниот режим. Првиот дисидент во Македонија е првиот Македонски претседател Методија-Андоновски -Ченто кој иако бил многу почитуван и сакан од народот, а и од Тито сепак неговото спротиставување на дотогашниот режим е причина за негово апсење и донесување на пресуда во која е осуден на 11 години затвор. Умира во 1957 година, а неговата смрт била табу тема и ретко споменуван во историските книги и учебници. Овој историски контрапункт беше повод за документарно разоткривање на табу темите кои не се јасно напишани во Македонската историја. Филмот би започнал со дел од овие документарни историски факти, се до 1969 година кога во Хелсинки се одржува конвенција со дневен ред Човековите слободи и права, каде присуствуваат сите држави на Европа...Фестивали:

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, 2013

Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада, 2014

Продуцентски куќи:
Лавиринт Продукција
Иво Лола Рибар 43/1-2
1000 Скопје, Р.Македонија
petar@lavirintproduction.com