Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Жарче

Оригинален формат:
HD
Година на објавување:
2011
Времетраење:
15 мин.
Режисер:
Томислав Алексов
Продуцент:
Иво Антов
Монтажа:
Мишко Чунихин
Сценарио:
Огнен Неделковски и Велко Неделковски
Директор на Фотографија:
Ненад Бројевиќ
Музика:
Никола Коџабашија
Главни Улоги:
Тијана Источки, Никола Колев, Салаудин Билал, Тони Михајловски
Кратка содржина:
Се се случува во еден единствен ден , во улица во отмениот дел на Градот.Августовски припек. Паркиран камион со лубеници за продажба. Ттако и син се земјоделци и продаваат. Синот 15 годишниот ДИМЕ се загледува во едно девојче кое тука живее, 14 годишната ЕЛИ. Помеѓу нив се раѓа симпатија, прелет на срамежливи погледи, збунета прва средба. Флуидот раѓа првовњубено кревко жарче... Но! Во таа наивна и невина игра се вмешуваат возрасните од “двете“ страни. Ттакото на Ели купува лубеница од таткото на Диме, а потоа ја враѓа под изговор дека е зелена! Всушност иницира повод за кавга, бара причина да ги избрка непожелните продавачи. Поттикнат е, змијски, од својата втора сопруга, маќеата на Ели. Од бурната улучна кавга, повредени се чувствителните души на Ели и Диме. Нивното “жарче“, уште не разгорено, грубо е изгаснато од остро спротивставените татковци, како припадници на два различни општествени “сталежи“. Благосостојбата на Игор, таткото на Ели, омаловажува. Социјалното незадоволство на Богдан, таткото на Диме, експлодира преку друг вентил. Камионот си оди. Ели и Диме се разделени и тажни. На плочникот остануваат: една фрлена распукана лубеница и една стуткана банкнота од 100 денари. И едно отсечено капаче од кората на друга лубеница, во форма на срце, подарок од Диме за Ели- чија срцевина ја напаѓаат рој оси.Награди:

Специјално признание од жири- Меѓународен филмски фестивал Астерфест, Струмица, Македонија, 2010

Фестивали:

Детски Филмски фестивал, Сиетл, Вашингтон, САД, 2014

Меѓународен филмски фестивал за деца - Children's India, Индија, 2014

Меѓународен филмски фестивал за деца и млади “Giffoni-Experience”, Италија, 2013

ВРЕВА – Уличен фестивал за активизам, Србија, 2012

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

Филмски фестивал Диван, Романија, 2012

Меѓународен фестивал за детски филм, Каиро, Египет, 2012

Продуцентски куќи:
Наше Маало Пордукција
Кузман Јосифовски- Питу 34
1000 Скопје, Р.Македонија