Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Луѓе без земја

Оригинален формат:
HD
Година на објавување:
2012
Времетраење:
66 мин.
Режисер:
Марко Ѓоковиќ
Продуцент:
Сашо Пешев, Атанас Кировски
Извршен Продуцент:
Михајло Цветанов
Монтажа:
Филип Грчевски
Сценарио:
Атанас Кировски
Директор на Фотографија:
Ѓорѓи Клинчаров
Главни Улоги:
Верица Недевска Трајкова, Емил Рубен, Горан Атанасовски, Димитар Доксевски, Гоце Влахов, Марина Поп Панкова, Александар Микич, Милан Точиновски, Наџи Шабан
Кратка содржина:
Многу од луѓето кои се бореле во отпорот против германската окупација на Грција во граѓанската војна биле прогонувани со децении потоа без разлика на нивната политичка определеност. Од неодамна овие луѓе се почувствуваа слободни да ја раскажат својата приказна.“Луѓе без земја“ е документарен филм за луѓето кои живеат во Северна Грција во текот на Граѓанската војна во Грција. Преку приказната на хероината Вера Фотева за нејзиниот живот влегуваме во ужасните судбини во животите на многу војници, нивната борба за слобода и идеали во период кога се се менува во еден миг.Фестивали:

Синедејс Фестивал на европски филм, Скопје, 2011

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012Продуцентски куќи:
New Moment Video House
Орце Николов 107
1000 Скопје, Р.Македонија
cvetanov@newmoment.com.mk