Парада

Оригинален формат:
35 мин.
Година на објавување:
2011
Режисер:
Срѓан Драгоевиќ (Филмографија)
Продуцент:
Владимир Анастасов, Билјана Првановиќ, Игор А.Нола, Ева Рорман
Монтажа:
Петар Марковиќ
Сценарио:
Срѓан Драгоевиќ
Главни Улоги:
Никола Којо, Ертан Сабан, Христина Поповиќ Мијин,
Кратка содржина:
Хомофобичен, средновечен поранешен српски ганстер се жртвува себеси за слободата на хомосексуалната заедница во својата земја. ПАРАДА на еден трагикомичен начин ја прикажува постојаната битка помеѓу два света во современотот повоено српско општество, традиционалното, напнато и угнетувачко хомофобично мнозинство наспроти либералното, модерно и со широки погледи малцинство.Награди: Награда од публика - Меѓународен филмски фестивал, Фрибург, Швајцарија, 2012

Награда за најдобра машка улога - Филмски фестивал, Ниш, Србија, 2012

Гран при за најдобра монтажа и најдобра актерка - Филмски фестивал СОФЕСТ, Сопот, Србија, 2012

Најдобро оригинално сценарио - Фестивал на филмско сценарио, Врњачка Бања, Србија, 2012

Награда од публика - Синемед - Фестивал на медитерански филм, Монпелие, Франција,2012

Гран при за најдобар филм - МедФилм - фестивал на медитерански филм, Рим, Италија, 2012

„Златен делфин“ за најдобар филм - Меѓународен филмски фестивал ФЕСТРОИА, Сетубал, Португалија, 2012

Награда од публика - Меѓународен филмски фестивал ФЕСТРОИА, Сетубал, Португалија, 2012

Награда „Златна арена“ за најдобро сценарио и најдобра актерка - Филмски фестивал во Пула, Хрватска, 2012

Награда од публика - Da Sodoma a Hollywood ЛГБТ Филмски фестивал, Торино, Италија, 2012

Награда од публика - Меѓународен филмски фестивал Синема Сити, Србија, 2012

Најдобар интернационален филм - Филмски фестивал Галвеј Филм Флед, Ирска, 2012

FIPRESCI награда за најдобар долгометражен филм во 2011, Србија, 2012

FIPRESCI награда за најдобра машка улога, Србија, 2012

Награда од публика во програмата Панорама – Берлински Филмски Фестивал, 2012

Посебно признание од екуменското жири - Берлински Филмски Фестивал, 2012

Награда Victory Column од читателското жири на "Siegessäule" - Берлински Филмски Фестивал, 2012Фестивали:

Меѓународен филмски фестивал Нанси-Лорен, Франција, 2013

Меѓународен филмски фестивал КИНО ПАСАВАРИС, Вилнус, Литванија, 2012

Скопско лето, Македонија, 2012

Меѓународен филмски фестивал Трансилванија, Романија, 2012

Филмски фестивал, Сиднеј, Австралија, 2012

Меѓународен филмски фестивал во Ерусалим, Израел, 2012

Меѓународен ЛГБТ филмски фестивал, Израел, 2012

Меѓународен филмски фестивал, Одеса, Украина, 2012

Фестивал на европски филм, Палиќ, Србија, 2012

Европски филмски награди, Малта, 2012

Филмски фестивал ПиФан, Јужна Кореја, 2012

Меѓународен филмски фестивал Two Riversides, Полска, 2012

Официјална Веб страница:
Продуцентски куќи:
Сектор Филм
Алберт Ајнштајн 9/14
1000 Скопје, Р.Македонија
office@sektor.com.mk  
www.sektor.com.mk

DELIRIUM
Palackova 8
Belgrade, Serbia
biljana.prvanovic@sbb.rs

MAINFRAME PRODUCTION
Prigradska II, odv. 4, 10257
Brezovica
Zagreb, Croatia
igor@mainframeproduction.com

FORUM LJUBLJANA
Kersnikova 4, SI
Ljubljana, Slovenia
eva.rohrman@mail.ljubmila.org