Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

До Балчак (работен наслов:„Приказна за дивиот исток“)

Оригинален формат:
1:2,40-ARRI Alexa+
Година на објавување:
2014
Времетраење:
165`
Режисер:
Столе Попов
Продуцент:
Данчо Чеврески
Монтажа:
Атанас Георгиев
Сценарио:
Горан Стефановски
Директор на Фотографија:
Апостол Трпески
Главни Улоги:
Инти Шрај, Мартин Јордановски, Сашко Коцев, Тони Михајловски, Мики Манојловиќ, Искра Ветерова, Никола Којо, Сенко Велинов, Никола Ристановски
Кратка содржина:
Македонија е мала земја во срцето на Балканот, која петстотини години била под отоманско ропство. Дејствието на филмот „До балчак„ се одвива во годините на општ колапс и „слободен пад„ по крваво задушеното македонско востание од 1903. Приказната е за комплексен четириаголник помеѓу бескомпромисен и идеалистичен востаник, безмилосен турски офицер, богат „татин“ син опортунист кој се враќа дома по завршени студии во Европа и една луцидна и слободоумна Eвропјанка во потрага по авантура, која ги залудува тројцата мажи и предизвикува серија на настани со далекусежни и несогледиви последици. Ликовите минуваат низ бурни судири, доживуваат катарзични искуства и стекнуваат длабоки нови самосознанија. Филмот е суровa и романтична сторија која ја испитува вечната македонска кауза за сопствен идентитет и самостојност низ призмата на релативноста на поимите на слобода, правда, љубов, жртвување и предавство. Приказната ги драматизира и пародира митот и анти-митот на исток и запад, на Европа и Балканот. Таа ги усвитува до жижа парадоксите и апсурдите на македонската историја. Фатен во стапица, еден од ликовите ја декларира својата радикална философија : „Ебати животот, ако не си подготвен да умреш за него“! Ако традиционалниот американски жанр е Вестернот, т.е. приказна од дивиот запад, овој филм е неговиот источен пандан, Истерн, приказна од „дивиот„ исток.Награди:

Најдобра женска улога - Интернационален фестивал за филмска режија, Лесковец, Србија, 2015

Фестивали:

Меѓународниот фестивал Нанси-Лорен , Франција, 2015

Сараевски филмски фестивал, Босна и Херцеговина, 2015

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Македонија, 2014Официјална Веб страница:
Продуцентски куќи:
Триангл
П.Фах 693
1000 Скопје, Македонија
dancocevrevski@t-home.mk
spopov@t-home.mk

Копродуценти:
Сектор филм
Алберт Ајнштајн 9/14
1000 Скопје, Република Македонија
Владимир Анастасов
vanastasov@sektor.com.mk

ФХ3Х
Јане Сандански 108/28
1000 Скопје, Република Македонија
Кристијан Даниловски
misko@fx3x.com