Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Татко

Година на објавување:
2015
Времетраење:
104 мин.
Режисер:
Висар Морина (Филмографија)
Продуцент:
Никол Герхардс, Висар Круша, Томи Салковски, Ксениа Маингот
Монтажа:
Стефан Стабенов
Сценарио:
Висар Морина
Директор на Фотографија:
Матео Кочо
Музика:
Бенедикт Шајфер
Главни Улоги:
Вал Малоку, Астрид Кабаши, Адријана Матоши, Енвер Петровци, Џеведет Јашари, Арменд Исмаили, Аријета Ајети, Албан Укај
Кратка содржина:
Преку 10-годишниот Нори, ТАТКО дава специфичен приказ на Косово во деведесеттите години на минатиот век. Нори претрпува големи загуби и ги поднесува потезите на судбината без за тоа да се жали. Но, по раната смрт на неговата мајка, не сака да прифати да биде напуштен и од неговиот татко Гзим. Нориевата детска истрајност покажува екстремна длабочина. Нешто што се издигнува над политичкиот контекст на Косово или приказната на бегалците. Приказната ја води уникатниот лик на Нори, кој мора прерано да созрее.Награди:

Најдобар дебитантски филм - Филмфестивал Котбус, Германија, 2015

Специјална награда - Филмски фестивал „CinEast“, Луксембург, 2015

Најдобар иден долгометражен филм, Media Jury Special Mention – Меѓународен филмски фестивал во Тирана, Албанија, 2015

Најдобар долгометражен филм, Најдобро сценарио – Меѓународен филмски фестивал во Босфор, Турција, 2015

Награда од публиката - Панорама на европски филм во Атина, Грција, 2015

Prix Cineuropa - Фестивал на медитерански филм, Брисел, Белгија, 2015

Специјална награда од жирито - Меѓународен филмски фестивал во Маракеш, Мароко, 2015

Награда за најдобар актер - Авантура Филм Фестивал, Задар, Хрватска, 2015

Награда за најдобра режија - Меѓународен филмски фестивал, Карлови Вари, Република Чешка, 2015

Награда EUROPA CINEMAS LABEL - Меѓународен филмски фестивал, Карлови Вари, Република Чешка, 2015

Награда „New German Cinema Talent“ за Најдобра режија, Најдобро сценарио и Најдобар актер и „One Future Prize“ - Филмски фестивал во Минхен, Германија, 2015Фестивали:

Фестивал на филмови од југоситочна Европа, Берлин, Германија, 2016

Рејкјавик Интернационален филмски фестивал, Исланд, 2015

Хелсинки Интернационален филмски фестивал Љубов и Анархија, Финска, 2015

Интернационален филмски фестивал во Бусан, Јужна Кореja, 2015

Филмски фестивал во Аделаида, Австралија, 2015

BFI Меѓународен филмски фестивал, Лондон, Велика Британија, 2015

Денови на кинематографијата во Саксонија - Анхалт, Магдебург, Германија, 2015

Филмски фестивал во Оснабрук, Германија, 2015

Филмски фестивал, Гент, Белгија, 2015

Филмски фестивал, Хемптонс, САД, 2015

Cologne Conference - Меѓународен филмски и телевизиски фестивал, Келн, Германија, 2015

Меѓународен филмски фестивал, Хаифа, Израел, 2015

Мостра Меѓународен филмски фестивал, Сао Паоло, Бразил, 2015

Меѓународен филмски фестивал, Солун, Грција, 2015

Филмски фестивал „Црни ноќи“, Талин, Естонија, 2015

Меѓународен филмски фестивал, Братислава, Словачка, 2015

Фестивал на европски филм СИНЕДЕЈС, Македонија, 2015

Фестивал на европски филм, Севиља, Шпанија, 2015

Меѓународен филмски фестивал „Tous Ecrans“, Женева, Швајцарија, 2015

Меѓународен филмски фестивал, Каиро, Египет, 2015

Меѓународен филмски фестивал, Босфор, Турција, 2015

Cameraimage, Полска, 2015

FILMZ - фестивал на германски филм, Маинц, Германија, 2015

Панорама на европски филм, Атина, Грција, 2015

Меѓународен филмски фестивал, Гоа, Индија, 2015

Околу светот во 14 филма, Германија, 2015

Продуцентски куќи:
Скопје Филм Студио
Славејко Арсов бр.15
1000 Скопје, 
Македонија
office@sfs.com
www.sfs.mk


Niko Film 
Prinzessinnenstrasse 16,
D-10969 Berlin
Germany 
info@nikofilm.de


Krusha Produksioni
Gazmend Zajmi No. 3
10000 Prishtina, Kosovo
vkrusha@gmail.com


Eaux Vive productions
8 rue Godillot, 
93400 Saint Ouen, France
info@eauxvivesproductions.co