Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

3 дена во септември (работен наслов:Септември)

Година на објавување:
2015
Времетраење:
90 мин.
Режисер:
Даријан Пејовски
Продуцент:
Томи Салковски, Валон Бајгора, Или Ука
Монтажа:
Владимир Павловски
Сценарио:
Даријан Пејовски, Игор Иванов
Директор на Фотографија:
Димо Попов
Музика:
Александар Пејовски
Главни Улоги:
Ирена Ристиќ, Камка Тоциновски, Адем Карага, Милица Стојанова, Салаетин Билал
Кратка содржина:
Септември е психолошки трилер во кој се говори за импликаците од семејното и сексуалното насилство. Јана и Марика се запознаваат во воз и бргу се зближуваат. Одат на село, во изолиран планински крај што крие многу тајни за минатото на Јана. Времето минува бавно и тензично, а сомнежот за нивните вистиснки намери е сé посилен. Една по една, тајните се откриваат. Марика е убиец во бегство, а Јана е дојдена за одмазда. Немаат друг излез освен да си помогнат и секоја од нив да ја оствари својата вистинска цел.

Награди:

Најдобра музика - Фестивал на филмови од југоисточна Европа, Париз, Франција, 2016

Најдобар филм - Фестивал на филмови од југоситочна Европа, Берлин, Германија, 2016

Награда од младо жири за Најдобра актерка и Најдобар режисер - Фестивал на филмови од југоситочна Европа, Берлин, Германија, 2016

Најдобро сценарио - Фестивалот на европски филм – Синедејс, Македонија, 2015Фестивали:

Меѓународен филмски фестивал ФЕСТ, Србија, 2016

Меѓународен филмски фестивал во Чикаго, САД, 2015

Меѓународен филмски фестивал во Братислава, Чешка, 2015

Меѓународен филмски фестивал во Едирне, Турција, 2015

Филмски фестивал Котбус, Германија, 2015

„World Film Festival“, Монтреал, Канада, 2015

Продуцентски куќи:
Скопје Филм Студио
Славејко Арсов бр.15
1000 Скопје, Македонија
office@sfs.mk 

Копродуценти:
Ikone Studio
32 Luan Haradinajnr 17-1
Prishitina, Kosovo 
info@kone-studio.tv
www.kone-studio.tv