Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Осветлената темнина

Оригинален формат:
HD (1080-1920)
Година на објавување:
2015
Времетраење:
23`
Режисер:
Арсим Фазлија
Продуцент:
Музафер Етеми
Монтажа:
Шпетим Амети
Сценарио:
Арсим Фазлија
Директор на Фотографија:
Реџеп Ибрахими
Музика:
Илир Барјами
Главни Улоги:
Зелије Бериша, Неби Бериша, Валбона Бериша, Валон Бериша, Валмира Бериша, Диeлза Бериша
Кратка содржина:
Семејството Бериша од Призрен, Р. Косово се херои на овој документарен филм. Семејстово се состои од шест членови, таткото Неби, мајката Зелије и четири деца, Валбона, Валон, Валмира и Диелза. Освен поголемата ќерка, другите три деца на ова семејство на 7-8 годишна возраст го загубиле видот како резултат на една болест која предизвикува изумирање на клетки на видот. Субјектот на овој документарен филм е амбицијата на ова семејство да го надмине овој голем предизвик, особено мајката која од домаќинка се претворува во еден вид педагог и наставник, бидејќи таа им ги чита школските лекции на децата додека не ги научат напамет. Успехот веќе е видлив, Валон и Валмира сега се при завршување на мастер студии при Универзитетот во Тетово, додека Диелза (помалата ќерка) е на факултетот за правни студии во Призрен.Награди:

„Сребрена потковица“ - Меѓународен филмски фестивал „АСТЕРФЕСТ“, Македонија, 2016Фестивали:

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2015Продуцентски куќи:
Сејви продукција
Ул. 146, бр. 31 Тетово
1200 Тетово, 
Македонија
asejvim@gmail.com