Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Објавени наградите на 12. Издание на Фестивалот на македонски филм во Торонто, Канада

03/11/2017

 

Фестивалот на македонски филм, што се одржа на 28 и 29 октомври во Торонто, Канада, ги објави наградените филмови. Најдобар долгометражен филм „Ослободување на Скопје“во режија на Раде и Данило Шербеџија, најдобар документарен филм: „Балкански корени“ во режија на Крис Рабит и Ентони Флечер, најдобар краткометражен филм: „Борба за смрт“ во режија на Елеонора Венинова.

Според фестивалското жири, составено од еминентните филмски експерти Лари Анклевиц, Кристина Почмурски и Френк Карусо, „Ослободување на Скопје“ е исклучително остварување во однос на актерската екипа, режијата и сценариото, кое успешно успева да ги долови страдањата на македонскиот народ за време на војна. Актерката Силвија Стојановска ја доби наградата на најдобра актерка.

Во образложението на наградата за документарен и краткометражен филм, жирито потенцираше дека „Балкански корени“ е одлично продуциран документарен филм, кој изобилува со прекрасна музика и музичари кои си ја сакаат професијата, додека „Борба за смрт“ успешно го комбинира жанрот комедија со реалноста на умирачката која вообичаено се третира како табу тема.

Поради големиот интерес од страна на публиката, „Ослободување на Скопје“ беше повторно прикажан на 28. октомври во 15.30 часот и 19.30 часот. Повеќе информации за фестивалот можете да најдете на следниот линк: www.macedonianfilmfestival.com.