Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

„Алерик“ награден на фестивалот во Тузла

02/10/2014

Краткометражниот анимиран филм „Алерик“ ја освои главната награда „Вила“ за најдобар анимиран филм, во конкуренција на 17 филмови на овогодинешното издание на Филмскиот фестивал во Тузла, кој се одржа во период од 10-14 септември.

Алерик е емотивна приказна за едно момче-тинејџер, кој после смртта на својот дедо, единствен преостанат член на неговото семејство, немајќи друг избор одлучува да оди во војска и одма е испратен на бојно поле.

Филмот е во режија на Вук Митевски, по сценарио на Теона Стругар Митевска.