Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

„Џган“ добитник на наградата Fipresci на ПриФест 2017

21/07/2017

 

Филмот „Џган“ ја освои Fipresci наградата на жирито на овогодинешниот ПриФест во Приштина, со што го задржува приматот на еден од најуспешните Македонски филмови од поновата Македонска историја.

Меѓународниот филмски фестивал во Приштина (PriFest) е основан е во 2008 година и оваа година го има своето 9-то издание. Фестивалот се состои од четири натпреварувачки програми: Програмата за Европски филм, Програмата за филмови во конкуренција од Балканот (исто така позната како Honey and Blood Cinema) во која што и се натпреваруваше „Џган“, Програмата за средно метражни филмови (составена од филмови од 25-60 мин.) и од оваа година, Програмата за документарен филм како официјална натпреварувачка селекција.

„Џган“ своето прикажување пред косовската публика во секцијата „Honey and Blood Cinema“ го имаше на 16.07.2017, во присуство на продуцентот Огнен Антов, режисерот Вардан Тозија и главниот актер Мартин Ѓоргоски.  

Филмот е во продукција на Дрим Фектори, ко-продуцент на филмот е Red helicopter films од Албанија и истиот е реализиран со поддршка од страна на Агенцијата за филм на Република Македонија и SEE Cinema network.