Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

„Џган“ добитник на Grand Prix на Интернационалниот филмски фестивал во Китзбил, Австрија

01/09/2017

 

Македонскиот игран филм „Џган“ на режисерот Вардан Тозија ја освои Главната награда на овогодинешниот Интернационален филмски фестивал во Китзбил, Австрија, кој се одржа од 21 до 27 Август, со што се етаблира како еден од најуспешните филмови од поновата Македонска кинематографска историја.

Жирито во состав Патриша Аулицки (актерка), Мишел Бергман (новинар и критичар), Јулија Диетце (актерка и продуцент), Нилс Данкер (продуцент),  Ает Лаигу (сценарист и продуцент), се одлучи да ја даде наградата токму на „Џган“ поради уникатноста во изразот и начинот на кој една необична приказна е искажана низ специфичен филмски јазик.

Ова е уште едно меѓународно признание за филмот кој го отсликува светот на децата штитеници од дом за деца без родители. Главните улоги ги толкуваат: Мартин Ѓоргоски, Дениз Абдула и Никола Ристановски. Македонски продуцент на филмот е Огнен Антов од „Дрим фектори“.