Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

„Џган“ ја освои главната награда “Златен светилник 2017” на филмскиот фестивал во Отранто, Италија

19/09/2017

 

Македонскиот игран филм „Џган“, по сценарио и во режија на Вардан Тозија, ја освои главната награда „Златен светилник 2017“ на Филмскиот Фестивал во Отранто, Италија.

Македонски продуцент на филмот е Огнен Антов за Дрим Фектори, а ко-продуцент е Red Helicopter Films од Албанија. Главните улоги ги толкуваат Мартин Ѓоргоски, Дениз Абдула и Никола Ристановски.

Филмот е финансиски поддржан и од Агенцијата за филм на Република Македонија, и SEE Cinema network.