„Анимакс Скопје Фест“ - Прво издание

24/11/2011

Во период од 24 ти до 26 ти ноември во киното Фросина и во Кинотеката на Македонија ќе се одржи првото издание на фестивалот на светстки анимиран филм „Анимакс Скопје Фест“. На 24. ноември со почеток во 17:00 часот во Кинотеката на Македонија ќе се одржи мино отворање на фестивалот со ретроспектива на македонската анмација – 40 години македонска анимација. Додека во 20часот  во киното Фросина ќе се одржи Гала отварање со проекција на аминирани филмови кои се селектирани во официјална селекција.

Фестивалот има трочлено жири составено од следните челнови: Aн Мари Флеминг (Канада), Растко Чириќ (Србија) и Дарко Марковиќ (Македонија)

„Анимакс Скопје Фест“ има за цел да ги обедини и охрабри сите аниматори на територијата на Република Македонија и да овозможи достојна презентација и верификација нивниот креативен потенцијал и производ. Организатор на фестивалот е Продукцијата Аури пигмент, истиот е подржан од Министерството за култура на Република Македонија.

Повеќе информации на: http://animaxskopjefest.mk/en