Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Доделени наградите на XIII Астерфест

30/06/2017

 

Жирито на  XIII „Астерфест“ составено од Срѓан Финк (Холандија), Наталја Алтхаузер (Германија) и Елена Мелончели (Италија) одлучи да се доделат следниве награди за филмовите во компетиција.

 · ЗЛАТНА ПОТКОВИЦА за документарецот „Виолината на Џо“ на Кахане Куперман од САД

· СРЕБРЕНА ПОТКОВИЦА за документарецот „Жени“ на Анастасија Кузјакова од Русија

· БРОНЗЕНА ПОТКОВИЦА за краткиот игран филм „Посетителите“ на Тео Пападулакис од Грција

· СТАРОЗЛАТЕН ПРОЕКТОР за краткиот игран филм „Одот на пијаницата“ на Пол Арменгол од Шпанија

· АВТОРСКА НАГРАДА „АЦО АЛЕКСОВ“ за документарецот „Лица“ на Ханис Багашов од Македонија

· НАГРАДА „ЃОРГИ АБАЏИЕВ“ ЗА НАЈДОБРО СЦЕНАРИО за краткиот игран филм „Пеј“ на Кристоф Деак од Унгарија

· НАЈДОБАР КРАТОК ИГРАН ФИЛМ за „Живее“ ма Елена Пискарева од Русија

· НАЈДОБАР АНИМИРАН ФИЛМ на „Авионот“ на Хесус Мартинез Нота од Шпанија

· СПЕЦИЈАЛНА ДИПЛОМА ОД ЖИРИТО на документарецот „Неред“ на Иља Желтјаков од Русија

· СПЕЦИЈАЛНА ДИПЛОМА ОД ЖИРИТО на краткиот игран филм „Интермецо“ на Душан Зориќ од Србија

· СПЕЦИЈАЛНА ДИПЛОМА ОД ЖИРИТО на анимираниот филм „Шетачот“ на Тибалт Шолет од Франција

Вечерва на програмата се 7 наградени кратки филмови од Оберхаузен.

Фестивалот е поддржан од Општина Струмица и Агенција за филм на РМ.