Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Бардо со две награди на Астерфест

29/05/2012

    

Краткиот  филм „Бардо“, кој својата светска премиера ја имаше на годинешното Берлинале, триумфираше и на Фестивалот на краткометражен и документарен филм АСТЕРФЕСТ . Филмот, кој ја имаше честа да го отвори петдневниот фестивал, ја освои наградата за најдобар краткометражен филм, додека пак наградата за најдобар македонски автор заврши во рацете на режисерката на филмот, Марија Апчевска.

„Бардо“ на еден исклучителен начин го отсликува детскиот поглед на светот на едно осумгодишно девојче. Бардо е тибетски збор кој значи состојба помеѓу. Во филмот тоа е состојба помеѓу животот и смртта, меѓу светот на детето и на возрасниот.