Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Повик за пријавување проекти на новиот Matchmaking Forum во Пула во раките на 65-то издание на Филмскиот фестивал во Пула

06/06/2018

 

 

   

До 20-ти јуни 2018 година е отворен повикот за пријавување проекти на новиот Matchmaking Forum во рамките на 65-то издание на Филмскиот фестивал во Пула.  

Во рамките на 65-тиот Филмски фестивал во Пула, првото издание на Matchmaking Forum се фокусира посебно на презентација и размена на оригинални филмски проекти и нови дела. Вклучува партнерски филмски центри за поттикнување на развојот на овие проекти и нивна реализација.

Станува збор за идејата за градење можности за мрежно поврзување за сите професионалци вклучени во продукцијата, не само во кинематографијата, туку и во целиот аудиовизуелен сектор и креативната индустрија.

Matchmaking форумот им пружа можност на продуцентите да се сретнат со неколку категории на финансиери, кои се вклучени во креирањето на потребниот финансиски пакет за филмска продукција. Дистрибутери, агенти за продажба, банки, приватни и јавни инвестициски фондови, региони и филмски комисии, радиодифузери, интернет платформи итн.

Првото издание на Matchmaking форумот ќе се одржи од 17.07.2018 до 20.07.2018 година во Цирцоло, заедница на италијанците во Пула и чија канцеларија ќе работи за време на целиот Филмски фестивал во Пула.

Matchmakingforum 2018 е создаден во соработка со: Филмскиот фестивал во Пула, Хрватскиот аудиовизуелен центар-HAVC, Фестивалот Avvantura и Matchmaking Форумот, Литванскиот филмски центар, Филмскиот центар на Грузија, Словенечкиот филмски центар, Филмскиот центар на Србија, Агенцијата за филм на РМ, Филмскиот центар на Црна Гора, Кинематографскиот центар на Косово, Фондацијата за кинематографија од Сараево, Филмскиот центар на Сараево и саемот за книга "Sa(n)jam knjige"

Првиот Matchmaking Форум во Пула ќе се состои од следните настани:

• КО-ПРОДУКЦИСКИ МАРКЕТ (17.07. – 20.07.2018): се работи за 15-тина меѓународни проекти. Партнерите на проектите ќе имаат можност да се сретнат со копродуценти на 30-минутни еден-на-еден состаноци.

САМО ПРОЕКТИ СО ПОТВРДЕНИ 50% ОД СРЕДСТВАТА ГИ ИСПОЛНУВААТ УСЛОВИТЕ ЗА ПРИЈАВА !

Формулар за пријавување Регистрација на проект за ко-продукцискиот маркет 

• Проекти во развој (18.07. - 19.07.2018): првото издание на оваа работилница ќе претстави ограничен број на квалитетни проекти во фаза на комплетирање од земјите на партнерските центри (Словенија, Хрватска, Србија, Македонија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Литванија, Косово и Грузија) и ќе им биде дадена можност за дополнително финансирање.

Формулар за пријавување Регистрација на проекти на маркетот за проекти во развој

Спој на книга и филм (19.07 - 20.07.2018): За прв пат на пазарот во Југоисточна Европа, Matchmakingforum, во соработка со саемот за книга "Sa(n)jam book", спој на литературни дела со филмската и телевизиската индустрија. Водечките регионални издавачи ќе предложат права за прилагодување на современата регионална литература (романи, новели, есеи, стрипови, детска литература ...) на продуцентите, режисерите и телевизиските куќи.

Формулар за пријавувањеРегистрација на проекти за маркетот “Matching Stories and Films”

Овде е апликацијатабез проекти

Matchmaking Форумот ќе понуди услуги како што се клубот B-2-B, проекции на нови филмови  , бизнис-центар, меѓународни панели и мрежни настани.

Веќе 65 години, Филмскиот фестивал во Пула е еден од централните настани на филмската култура и индустрија во Хрватска, Југоисточна Европа и Медитеранот. Од своето основање, тој беше поттик за основање на многу филмски компании, проекти, автори, режисери, продуценти, актери, дистрибутери и креатори на филмската индустрија.

Филмскиот фестивал "Avvantura" и Matchmaking го започнаа индустрискиот сегмент на фестивалот во 2010 година со организирање на тркалезна маса на тема етаблирање на филмските дестинации и активирање на првата филмска канцеларија во Хрватска. Од 2010 AMF става фокус на филмската индустрија и европските копродукции. Под покровителство на Eurimages, соработуваше, меѓу другите, и со Torino Film Lab, го ко-организираше Кин-Конг, првиот меѓународен филмски конгрес, го одржа Документарниот кампус-Masterschool, ја организираше првата конференција за жанровски филмови “Scream”, ја претстави програмата EAVE во Хрватска, организираше разни програми за обука, панели, предавања и други настани, и беше партнер на Мрежата на продуценти на филмскиот маркет во рамки на Канскиот филмски фестивал.

AMF и Филмскиот фестивал Пула 2018 создаваат единствена синергија во новиот Индустриски MATCHMAKING ФОРУМ ВО ПУЛА. Целта е вмрежување, поттикнување на растот на филмската култура и индустрија преку вмрежување и спојување.