Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Утре започнува Синедејс - Фестивалот на европски филм

13/11/2013

            

Со премиерата на  „Меѓу два урагана“  во режија на Брет Морген, посветен на 50годишнината на легендите на рок-музиката Ролинг Стоунс, утре се отвора 12от Фестивал на европски филм СИНЕДЕЈС.

Богатата програма на фестивалот, чие овогодишно мото е „Европа го прави тоа најдобро“ вклучува селекција на најдобрите европски и светски кинематографски остварувања на режисерски имиња како Вуди Ален, Брајан де Палма, Стивен Содерберг, Мајкл Винтерботом, Џузепе Торнаторе и многу други.

Освен богатата селекција на филмови фестивалот организира и бројни работилници, предавања и средби од истакнати филмски професионалци.

Од македонската кинематографија ќе ги видиме „По дождот: сведоштва за климатските промени“ во режија на Билјана Гарванлиева, „Барајќи ја среќата“ во режија на Марија Џиџева, „Влакна“ во режија на Елеонора Венинова, светската премиера на последното остварување на Иво Трајков „Само за губитници“ и филмот „Ј.А.Ц.Е.“ во режија на Менелаос Карамагиолис, копродукција помеѓу Грција, Португалија, Холандија, Турција и Македонија.

Фестивалот затвора на 23ти ноември со прикажување на филмот „Фалсификатор“ во режија на Горан Марковиќ.

Повеќе информации за фестивалот, ОВДЕ