Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Рокови за пријавување на меѓународни филмски фестивали април-мај 2018

10/04/2018

 

Ве информираме дека во текот на април и почетокот на мај 2018 година ќе истечат роковите за пријавување на меѓународните фестивали. Воедно, информации за повеќе меѓународни фестивали по месеци на одржување и крајни рокови за пријавување, можете да видите на следниот линк: http://www.filmfund.gov.mk/Festivali/International-festivals

16. Меѓународен фестивал на анимиран филм во Хирошима (Јапонија)  
16th International Animation Festival Hiroshima 
23. – 27. 8. 2018. 
Рок за пријавување: 1. 4. 2018.
Категории: краткометражни анимирани филмови
Надокнада за пријавување: нема
Повеќе, ОВДЕ.

32. Меѓународен филмски фестивал Оденс (Данска)  
32nd Odense International Film Festival 
27. 8. – 2. 9. 2018.
Рок за пријавување: 1. 4. 2018.
Категории: краткометражни филмови до 30 мин
Надокнада за пријавување: нема
Повеќе, ОВДЕ.

12. Меѓународен фестивал на краткометражен филм во Атина Псарококало (Грција)  
12th International Short Film Festival of Athens Psarokokalo
20. – 26. 7. 2018.
Рок за пријавување: 1. 4. 2018. (rani rok), 11. 4. 2018. (redovni rok), 25. 4. 2018. (kasni rok)
Категории: краткометражни филмови до 40 мин
Надокнада за пријавување: има
Повеќе, ОВДЕ.

14. Фестивал на краткометажен филм Holyshorts, Лос Анџелес (УСА)  
14th Holyshorts Film Festival
9. – 18. 8. 2018.
Рок за пријавување: 7. 4. 2018. (редовен рок), 19. 5. 2018. (доцен рок)
Категории: краткометражни играни, документарни и анимирани филмови под 40 мин, музички видеоспот, веб-епизода, трејлер
Надокнада за пријавување: ima
Повеќе, ОВДЕ.

Open City – фестивал на документарен филм, Лондок (Велика Британија)  
Open City Documentary Festival
4. – 9. 9. 2018.
Рок за пријавување: 8. 4. 2018. (редовен рок), 7. 5. 2018. (доцен рок)
Категории: документарни филмови
Надокнада за пријавување: има
Повеќе, ОВДЕ.

11. Фестивал на медитерански филм, Сплит (Хрватска)  
11th Mediterranean Film Festival Split
7. – 16. 6. 2018. 
Рок за пријавување: 8. 4. 2018.
Категории: долгометражни и краткометражни филмови 
Надокнада за пријавување: нема
Повеќе, ОВДЕ.

54. Меѓународен филмски фестивал во Чикаго (УСА)  
54th Chicago International Film Festival 
12. – 25. 10. 2018.
Рок за пријавување 9. 4. 2018. (ран рок), 18. 6. 2018. (редовен рок), 9. 7. 2018. (доцен рок)
Категории: долгометражни и краткометражни играни, документарни и студентски филмови
Надокнада за пријавување: има
Повеќе, ОВДЕ.

24. Филмски фестивал во Лос Анџелес (УСА)  
24th LA Film Fest
20. – 28. 9. 2018.
Рок за пријавување: 9. 4. (редовен рок), 21. 5. (доцен рок)
Категории: долгометражни играни и документарни филмови, краткометражни филмови  
Надокнада за пријавување: има
Повеќе, ОВДЕ.

9. Меѓународен филмски фестивал во Одеса (Украина)  
9th Odessa International Film Festival 
13. – 21. 7. 2018.
Рок за пријавување 10. 4. 2018.
Категории: долгометражни играни филмови
Надокнада за пријавување: нема
Повеќе, ОВДЕ.

35. Филмски фестивал во Ерусалем (Израел)  
35th Jerusalem Film Festival
26. 7. – 5. 8. 2018.
Рок за пријавување: 10. 4. 2018.
Категории: играни и документарни филмови (над 50 мин)
Надокнада за пријавување: има
Повеќе, ОВДЕ.

 26. Меѓународен фестивал на краткометражен филм Vila do Conde (Португалија)  
26th Curtas Vila do Conde International Film Festival
14. – 22. 7. 2018.
Рок за пријавување: 13. 4. 2018.
Категории: краткометражни играни, документарни, анимирани и експериментални филмови  
Надокнада за пријавување: нема
Повеќе, ОВДЕ.

 10. CPH:PIX – Меѓународен филмски фестивал во Копенхаген (Данска)
10th CPH:PIX - Copenhagen International Film Festival
27. 9. – 10. 10. 2018.
Рок за пријавување: 15. 4. 2018. (за филмови за деца), 1. 5. 2018.
Категории: долгометражни филмови над 60 мин од сите жанрови
Надокнада за пријавување: има
Повеќе, ОВДЕ.

 39. Фестивал за филмови и видеа Margaret Mead, Њу Јорк (УСА)  
39th Margaret Mead Film & Video Festival
18. – 21. 10. 2018.
Рок за пријавување: 16. 4. 2018.
Категории: документарни филмови, експериментални филмови, филмски есеи 
Надокнада за пријавување: има
Повеќе, ОВДЕ.

 8. Филмски фестивал Postira Seaside (Хрватска)  
24. – 28. 7. 2018.
Рок за пријавување: 15. 4. 2018.
Категории: краткометражни играни филмови
Надокнада за пријавување: нема
Повеќе, ОВДЕ.

 21. Меѓународен филмски фестивал во Шангај (Кина)  
21st Shangai International Film Festival 
16. – 25. 6. 2018. 
Рок за пријавување: 15. 4. 2018.
Категории: долгометражни играни, долгометражни документарни, долгометражни анимирани
Надокнада за пријавување: нема
Повеќе, ОВДЕ.

 15. Golden Apricot – Međunarodni filmski festival u Erevanu (Armenija)  
15th Yerevan International Film Festival – Golden Apricot 
8. – 15. 7. 2018. 
Рок за пријавување: 15. 4. 2018.
Категории: долгометражни играни и документарни филмови
Надокнада за пријавување: нема
Повеќе, ОВДЕ.

 17. Филмски фестивал Concorto, Понтенуре (Италија)  
18. – 25. 8. 2018.
Рок за пријавување: 15. 4. 2018. (за филмови завршени во 2017г.), 31. 5. 2018. (за филмови завршени во 2018г.)
Категории: краткометражни филмови (до 20 мин.)
Надокнада за пријавување: нема
Повеќе, ОВДЕ.

 14. Фестивал на краткометражен филм во Будимешта (Унгарија)  
14th Budapest Short Film Festival
август 2018
Рок за пријавување: 16. 4. 2018.
Категории: играни, анимирани и експериментални краткометражни филмови до 30 мин
Надокнада за пријавување: има
Повеќе, ОВДЕ.

 5. Фестивал на краткометражен филм Diversions, Св.Иван Зелина (Хрватска)  Diversions Short Film Festival, Sv. Ivan Zelina (Hrvatska)  
25. 6. – 1. 7. 2018.
Рок за пријавување: 16. 4. 2018. (доцен рок)
Категории: краткометражни филмови (до 25 мин)
Надокнада за пријавување: нема
Повеќе, ОВДЕ.

 24. Меѓународен фестивал на краткометражен филм во Палм Спрингс (УСА)  
24th Palm Springs International ShortFest
19. – 25. 6. 2018.
Рок за пријавување: 20. 4. 2018. (доцен рок)
Категории: краткометражни играни (до 40 мин), краткометражни документарни и анимирани филмови
Надокнада за пријавување: има
Повеќе, ОВДЕ.

 9. Меѓународен филмски фестивал за лица со инвалидидет во Белград – БОСИФЕСТ (Србија)
9th BOSIFEST - Belgrade international film festival for and by people with disabilities
10. – 12. 10. 2018.
Рок за пријавување: 20. 4. 2018.
Категории: слоганот на овогодинешниот фестивал е „БОСИФЕСТ 2018“ а темата е животот и рабоатата на лицата со инвалидитет  
Надокнада за пријавување: нема
Повеќе, ОВДЕ.

 16. Фестовал на краткометражен филм во Лондон (Велика Британија)  
16th London Short Film Festival
11. – 19. 1. 2019.
Рок за пријавување: 20. 4. 2018. (ран рок), 29. 6. 2018. (редовен рок), 20. 8. 2018. (доцен рок)
Категории: краткометражни филмови со траење до 45 мин
Надокнада за пријавување: ima
Повеќе, ОВДЕ.

 26. Меѓународен филмски фестивал Хемптонс (ЊуЈорк, УСА)  
26th Hamptons International Film Festival
4. – 8. 10. 2018.
Рок за пријавување: 23. 4. 2018. (редовен рок), 21. 5. 2018. (доцен рок)
Категории: сите
Надокнада за пријавување: има
Повеќе, ОВДЕ.

 14. Фантастик Фест, Остин (УСА)  
14th Fantastic Fest
20. – 27. 9. 2018.
Рок за пријавување: 26. 4. 2018. (редовен рок), 31. 5. 2018. (доцен рок)
Категории: долгометражни и краткометражни жанровски филмови (хорор, фантастика, научна фантастика, акција)
Надокнада за пријавување: има
Повеќе, ОВДЕ.

 56. Филмски фестивал во Њу Јорк (УСА)  
56th New York Film Festival
28. 9. – 14. 10. 2018.
Рок за пријавување: 27. 4. (редовен рок), 18. 5. 2018. (доцен рок)
Категории: долгометражни и краткометражни играни и документарни филмови
Надокнада за пријавување: има
Повеќе, ОВДЕ.

 26. Меѓународен филмски фестивал Raindance, Лондон (Велика Британија) 
26th Raindance Film Festival
26. 9. – 7. 10. 2018.
Рок за пријавување: 27. 4. 2018. (ран рок), 18. 5. 2018. (редовен рок), 1. 6. 2018. (доцен рок)
Категории: долгометражни и краткометражни играни, документарни, анимирани и експериментални филмови
Надокнада за пријавување: има
Повеќе, ОВДЕ.

 12. NDU Меѓународен филмски фестивал, Бејрут (Либан)  
12th NDU International Film Festival
18. – 25. 11. 2018.
Рок за пријавување: 27. 4. 2018. (ран рок), 31. 7. 2018. (редовен рок), 10. 8. 2018. (доцен рок)
Категории: играни, документарни и анимирани краткометражни филмови
Надокнада за пријавување: има
Повеќе, ОВДЕ.

 37. Меѓународен филмски фестивал во Ванкувер (Канада)  
37th Vancouver International Film Festival
27. 9. – 12. 10. 2018.
Рок за пријавување: 27. 4. 2018. (ран рок), 8. 6. 2018. (редовен рок), 22. 6. 2018. (доцен рок)
Категории: долгометражни играни и документарни филмои, краткометражни филмови  и сите жанрови
Надокнада за пријавување: има
Повеќе, ОВДЕ.

 18. Меѓународен филмски фестивал во Вистлер (Канада)  
18th Whistler Film Festival
28. 11. – 2. 12. 2018.
Рок за пријавување: 30. 4. (ран рок), 30. 6. (редовен), 15. 8. (доцен рок)
Категории: краткометражни и долгометражни играни, документарни и студентски филмови
Надокнада за пријавување: има
Повеќе, ОВДЕ.

 16. Doclisboa – меѓународен фестивал на документарен филм, Лисабон (Португалија)  
16th Doclisboa – International Film Festival
18. – 28. 10. 2018. 
Рок за пријавување: 30. 4. 2018. (редовен рок), 31. 5. 2018. (доцен рок)
Категории: краткометражни и долгометражни документарни филмови
Надокнада за пријавување: нема
Повеќе, ОВДЕ.

 22. Меѓународен фестивал на документарен филм во Јихлава (Чешка)  
22nd Jihlava International Documentary Film Festival
октомври 2018.
Рок за пријавување: 30. 4. 2018. (за филмови продуцирани во 2017г.), 30. 6. 2018. (за филмови продуцирани во 2018г.), 31. 7. 2018. (пријавување за rough cut)
Категории: краткометражни и долгометражни документарни филмови
Надокнада за пријавување: нема
Повеќе, ОВДЕ.

 47. Фестивал на новиот филм во Монтреал, (Канада)  
47th Festival du nouveau cinéma
3. – 14. 10. 2018. 
Рок за пријавување: 30. 4. (ран рок), 31. 5. (редовен), 15. 6. (доцен рок)
Категории: долгометражни и краткометражни филмви, интерактивни дела и перформанси
Надокнада за пријавување: има
Повеќе, ОВДЕ.

 24. Меѓународен фестивал на краткометражен филм во Драма (Грција)  
24th International Short Film Festival in Drama
17. – 22. 9. 2018.
Рок за пријавување: 30. 4. 2018.
Категории: краткометражни филмови (до 35 мин)
Надокнада за пријавување: нема
Повеќе, ОВДЕ.

 9. Меѓународен фестивал на анимиран филм ANIBAR, Pejë (Косово)  
9th ANIBAR International Animation Festival
13. – 19. 8. 2018.
Рок за пријавување: 30. 4. 2018.
Категории: анимирани филмови
Надокнада за пријавување: нема
Повеќе, ОВДЕ.

 24. Филмски Фестивал della Lessinia, Верона (Италија)  
24. 8. – 2. 9. 2018.
Рок за пријавување: 30. 4. 2018.
Категории: филмови од сите жанрови и видови на тема планина и други неурбани краеви svih
Надокнада за пријавување: нема
Повеќе, ОВДЕ.

 3. Фестивал на аматерски и независен филм, Šmarje pri Jelšah (Словенија)  
3rd Festival of amateour and independant film
18. – 19. 5. 2018.
Рок за пријавување: 5. 5. 2018.
Категории: играни филмови, документарни, експериментални и анимирани филмови пократки од 16 мин
Надокнада за пријавување: нема
Повеќе, ОВДЕ.

 24. Меѓународен фестивал на краткометражни филмови Encounters, Бристол (Велика Британија)  
24th Encounters International Short Film Festival
25. – 30. 9. 2018. 
Рок за пријавување: 18. 5. 2018. (редовен рок), 1. 6. 2018. (доцен рок)
Категории: краткометражни филмови
Надокнада за пријавување: има
Повеќе, ОВДЕ.

 32. Меѓународен филмски фестивал во Лидс (Велика Британија)  
32nd Leeds International Film Festival
1. – 16. 11. 2018.
Рок за пријавување: 29. 6. 2018. (редовен рок), 30. 7. 2018. (доцен рок)
Категории: долгометражни играни и документарни филмови, краткометражни играни и анимирани филмови
Надокнада за пријавување: има
Повеќе, ОВДЕ.

 14. Филмски фестива во Цирих (Швајцарија)  
14th Zürich Film Festival
27. 9. – 7. 10. 2018.
Рок за пријавување: 30. 6. 2018. (редовен рок)
Категории: први, втори или трети долгометражни играни и долгометражни играни и документарни филмови  
Надокнада за пријавување: има
Повеќе, ОВДЕ.