Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Фестивалски учества на филмот „Ќе дојдат децата“

18/07/2017

 

Краткиот игран филм „Ќе дојдат децата“, на режисерката Ана Јакимска, својата светска премиера ја имаше на Меѓународниот Филмски Фестивал во Трст на 27 јануари 2017.

Пред македонската публика филмот беше прикажан во рамките на Скопскиот Филмски Фестивал на 26 април 2017.

Филмот беше прикажан на 20-тото издание на Меѓународниот Филмски Фестивал во Шангај (Р. Кина), каде освои номинација за најдобар краток филм. На овој фестивал, филмот се натпреваруваше за престижната награда Голден Гоблет и беше прикажан пред кинеската публика на 21 јуни 2017.

Потоа, на 4 јули 2017 филмот учествуваше и на Balkan Film & Food Festival во Албанија, а во август следува и негово прикажување во официјалната селекција на Филмскиот Фестивал во Херцег Нови, во Црна Гора.

Инаку филмот „Ќе дојдат децата“ е базиран на македонскиот фолклор и раскажува приказна за Велика, млада учителка која е испратена во едно планинско село да подучува.

Улогите во филмот ги толкуваат Наташа Петровиќ, Шенка Колозова и Владимир Петков – Шкаља.

Филмот е во продукција на КРУГ Филм, а финансиски поддржан од Агенцијата за филм на Р. Македонија.