Заврши снимањето на филмот „Истерувачи на злото“

27/07/2017

 

По подолг период, кино публиката ќе има можност да погледне автентичен детски филм. Имено штотуку заврши снимањето на филмот „Истерувачи на злото“, во режија на Рашко Миљковиќ, кој во текот на 5 недели се снимаше во Белград.

Оваа прекрасна семејна приказна, работена според мотивите на книгата „За едно копче и среќа“, на Јасминка Петровиќ, се реализираше со поддршка на Филмскиот центар на Србија, под-програмата МЕДИА на Креативна Европа, Агенцијата за филм на Република Македонија, Министерството за образование на Република Србија, како и градот Белград.

„Истерувачи на злото“ е филм кој ќе ги охрабри сите деца да создадат поубава животна средина, додека сите постари ќе ги врати назад во времето и ќе ги потсети колку би било убаво да се живее во паралелен свет на фантазијата.

„Истерувачи на злото“ е приказна за Јован, момче од десет години, кој е роден со делумна церебрална парализа. Неговиот живот е условен од оваа ситуација. Преку својата имагинација Јован бега во светот на фантазијата во која, непречен од неговата физичка попреченост, тој е слободен да направи се и да биде оној кој сака, еден вид Суперхерој.

Филмот кој жанровски се движи помеѓу Авантура, Научна фантастика и Семеен филм, се очекува да биде прикажан пред публиката на пролет следната година.

Улогите во филмот ги толкуваат Михајло Милавиќ, Силма Махмут, Јелена Докиќ, Јелена Јованова, Бојан Жировиќ и Милутин Милошевиќ. Сценариото е на Марко Манојловиќ и Милош Кречковиќ. Продуценти се Јована Караулиќ и Огнен Антов, т.е. продуцентски куќи Акција Продукција од Србија и Ко-продуцентот од Македонија Дрим Фектори.