Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Франција се приклучи на копродукциската листа за најновиот филм на Теона Стругар Митевска “Господ постои, нејзиното име е Петрунија” чие снимање започна минатата недела

25/01/2018

 

Минатата недела филмот “Господ постои, нејзиното име е Петрунија” беше поддржан и од престижниот француски фонд Aide aux cinémas du monde, на националната агенција за филм Centre national du cinéma et de l'image animée (CNC). Ова е еден од најпрестижните фондови во Европа,а овој филм беше едногласно избран од жирито, со што стана втор македонски филм кој има добиено средства од овој фонд, а првиот е “Јас сум од Титов Велес”. Со добивање на поддршката од овој фонд во Франција се смета за признание и препорака за квалитетот на проектот, а се добиваат можности и за добивање на фондови за филмот за негова понатамошна кино дистрибуција во Франција. http://www.cnc.fr/web/fr/cinemas-du-monde

Снимањето на овој филм започна на 19 Јануари. Проектот беше дел од најценетите предпродукциски собири како Paris Coproduction Villiage во Париз и Venice Gap Financing Market кој е дел од Венецијанскиот филмски фестивал и секаде побудуваше огромен интерес. Филмот беше поддржан и од Медиа програмата за развој со грант од 30,000 евра, а ја доби и наградата на Еуримаж во висина од 20,000 евра на Cinelink програмата која е дел од Сараевскиот Филмски Фестивал.