Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

„Златна петорка“ добитник на Бронзена Сабја на фестивалот за историски и воени филмови во Варшава

02/11/2017

 

На VIII Интернационален фестивал за историски и воени филмови, кој се одржа во Варшава во периодот меѓу 23 и 26 октомври, македонскиот филм „Златна петорка“ во режија на Горан Тренчовски и во продукција на Револушн од Скопје, учествуваше во официјалната селекција и ја освои наградата „Бронзена сабја“, во категоријата играни историски филмови.

Наградата ја прими Вршителот на работи во Амбасадата на РМ во Полска г-ѓа Горица Атанасова Ѓоревска, која во оваа прилика истакна дека за нашата земја се многу значајни учеството и наградата на овој реномиран полски фестивал, што допринесува за градењето на нови културни мостови помеѓу двете држави.