„Вистинската приказна за Хансел и Гретел“ повторно во Бразил

18/08/2011

Анимираниот филм „Вистинската Приказна за Хансел и Гретел“ во режија на Гоце Цветановски е селектиран  во  официјалната програма на фестивалот за хорор анимирани филмови Animacursed кој ќе се одржи во период од 9 до 16 септември во Рио Де Жанеиро, Бразил. Филмот веќе беше прикажан во Бразил во 2010 на најголемиот фестивал за анимирани филмови во Јужна Америка  - Анима Мунди на кој ја имаше својата светска премиера.

 

Листа со фестивали на кои учевствувал филмот:

 - Anima mundi, Рио де Жанеиро и Сао Паоло, Бразил, јули 2010
- Cartoon club Rimini, Италијa,  јули 2010
- Fantastic Film Festival Lund, Шведска, септември 2010
- MotelX Lisbon International Horror Film Festival, Португалија, октомври 2010
- Balkanima International Animation Film Festival, Белград, Србија,октомври 2010 (Диплома ASIFA Serbia)
- Melbourne Festival of Macedonian Films, Австралија, ноември 2010
- Trieste Science + Fiction Film Festival, Италија, ноември 2011
- Animateka International Animation Film Festival, Љубљана, Словенија, декември 2010
- Detroit Independent Film Festival, Мичиген, САД, март 2011
- See a Paris, (South-eastern Europe film festival), Франција, април 2011
- Skopje Film Festival, Македонија, април 2011
- KAN Festival Wroclaw, Полска, мај 2011
- Asterfest Strumica, Македонија, мај 2011 (специјална диплома од жири)
- Festival du Film Merveilleux, Париз, Франција, јуни 2011
- Festival de l’autre cote du miroir, St. Etienne de Chigny, Франција, јули2011
- One minute Film Festival, Aarau, Швајцарија, август 2011
- Bosch Festival, Гевгелија, Македонија, август 2011
- Anibar Animation Film Festival, Косово, август 2011
- Animacursed Horror Film Festival, Рио де Жанеиро, Бразил,септември 2011
- Animest Film Festival, Букурешт, Романија, октомври 2011
- Banja Luka Animation Film Festival, Бања Лука, Босна и Херцеговина, oктомври 2011
- Macedonian Film Festival, Торонто, Канада, октомври 2011