Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

„Инферно“ на фестивал во Бусан

01/10/2014

    

Долгометражниот филмски проект „Инферно“, во режија на Винко Модерндорфер ќе ја доживее својата светска премиера на 19. Меѓународен филмски фестивал во Бусан, Јужна Кореја, кој ќе се одржи во период од 02-11 октомври.

Филмот ќе биде прикажан во програмата „Светски филм“ во која ќе бидат претставени 53 филма од светски автори  од 33 земји од континентите надвор од Азија.

„Инферно“ е копродукција меѓу Словенија/Хрватска/Србија  и Македонија. Македонски продуценти на филмот се Владимир Анастасов и Ангела Несторовска, а во главните улоги настапуваат Марко Мандиќ, Медеа Новак, Марко Буквиќ, Лара Волавшек, Ренато Јенчек и Јернеј Шугман.

Повеќе информации на фестивалот на http://www.biff.kr