Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Заврши снимањето на филмот „Враќање“

14/10/2013

Заврши снимањето на долгометражниот проект „Враќање“, по сценарио и режија на Кастриот Абдули. Снимањето траеше 21 ден, на локации во Македонија (село Јаболце, општина Сопиште и неговата околина) и дел во Албанија.

Приказната е сместена во Македонија, во 2000 година, време каде се преплетуваат старото со новото, традиционалното со модерното, западното со балканското, патриархализмот со глобализмот. Илир, албанец кој мигрирал на запад, во Германија, се запознава таму и одлучува да се ожени со една германка Сабина што наидува на неодобрување од страна на неговата фамилија

Улогата на Сабина и е доделена на француската актерка Делфин Депардје, а остатокот од екипата ја сочинува Сељман Љокај, Хазир Хазири, Сафете Ругова, Сефедин Нуредини, Теута Ајдини.

Филмот е копродукција помеѓу Македонија и Косово и е поддржан од Филмскиот Фонд на Македонија и Центарот за кинематографија на Косово.