Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

„Осободување на Скопје“ прикажан на ФЕСТ во Белград

06/03/2017

 

Филмот “Ослободување на Скопје” во режија на Раде и Данило Шербеџија го имаше своето прикажување на меѓународниот филмски фестивал ФЕСТ во Белград, како дел од програмата ФЕСТ ГАЛА. Во преполната сала во Сава Центар публиката со воодушевување го прими филмот. “Ослободување на Скопје” е македонскиот филмски кандидад за Оскар во кој главните улоги ги толкуваат: Раде Шербеџија, Давид Тодосовски, Луција Шербеџија, Силвија Стојановска, Мико Ноусаинен и Небојша Глоговац. Филмот е ко-продукција помеѓу Македонија, Хрватска и Финска и е финасиски поддржан од Агенцијата за Филм на Република Македонија.