Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

„Ослободување на Скопје“ со награда за најдобро сценарио на Арпа Филм Фестивал

10/11/2017

 

На дваесеттото јубилејно издание на Интернационалниот Арпа Филм Фестивал, кој од 3 до 5 Ноември се одржа во Egyptian Theater во Холивуд, македонскиот игран филм „Ослободување на Скопје“, во режија на Данило и Раде Шербеџија, ја доби наградата за најдобро сценарио.

Сценариото на филмот е направено според текстот за истоимената култна театарска претстава на Душан Јовановиќ, а како сценаристи на филмот се потпишуват Душан Јовановиќ и Раде Шербеџија.

Филмот е македонско-хрватско-финска копродукција и е реализиран со финансиска поддршка на Агенцијата за филм на РМ.