Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Македонија е домаќин на 148та седница на Бордот на директори на Еуримаж

17/10/2017

 

Република Македонија и Градот Скопје оваа година ќе бидат домаќини на 148. седница на Бордот на директори на Еуримаж, која е предвидено да се одржи во период од 16.-20. октомври, 2017 година во организација на Агенцијата за филм на   Република Македонија.

Еуроимаж е фонд при Советот за Европа за копродукција, дистрибуција, производство  и дигитализација на Европските кинематографски дела. Целта на Еуроимаж е да се промовира европската филмска индустрија, преку поттикнување на производство и  дистрибуција на филмови и потикнување за копродукции помеѓу филмските професионалци.

Настанот ќе опфати над 60 учесници  од различни земји со дневни активности кои согласно програмата планирано е да бидат реализирани во текот на следните 6 дена. Во рамки на предвидените активности, Агенцијата за филм во соработка со Еуримаж организира панел дискусија на тема: „Родова еднаквост- Жени филмски автори во Македонија – кои се промените во изминатите 15 години“. Дискусијата се одржа вчера (16. октомври, 2017 година) во хотелот „Холидеј Ин“ – сала Скала, со почеток од 19:00 часот  и истата беше отворена од страна на г. Енрико Венучи, заменик директор на Еуримаж и директорот на Агенција за филм на Република Македонија, г. Горјан Тозија.

На дискусијата учествуваа жени филмски автори од Македонија и тоа: Теона Стругар Митевска, (режисерка), Марија Џиџева (режисерка), Eлена Станишева (продуцентка), Марија Димитрова (продуцентка) и Марија Апчевска (режисерка) додека модератор на истата беше Мими Ѓоргоска Илиевска, македонски претставник во Еуримаж. Дискусијата беше проследена со коктел и проекција на филмот „Кога денот немаше име“ во режија на Теона Стругар Митевска, македонско-белгиско-словенечка копродукција поддржана од Еуримаж, што се одржа во градското кино Милениум со почеток од 22:00 часот.