Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Македонско-бугарската копродукција „Насоки“ го отвори 38. Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“

26/09/2017

 

Филмот „Насоки“, копродукција помеѓу Бугарија, Германија и Македонија го отвори 38. Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“ во Битола. На фестивалското отворање беше прикажан и краткиот документарен филм „Крајот на времето“ на Милчо Манчевски, кому фестивалот ќе му го врачи признанието „Златна камера 300“ за особен придонес во светската филмска уметност за 2017 година.

Фестивалот и годинава ќе понуди богата филмска програма  и за фестивалските награди ќе се натпреваруваат 13 филмови. Дури 10 кинематографери на филмовите од најновата светска продукција, главно селектирани од годинешниот Кански, Берлински фестивал и фестивалот во Карлови Вари, лично ќе присуствуваат на фестивалот. Меѓу селектираните 13 филмови, за наградите  Златна, Сребрена и Бронзена камера 300 ќе се натпреваруваат и кинематографери од Полска, Германија, Велика британија, Јужна Кореја...

На фестивалот ќе биде промовиран и  филмот „Кога денот немаше име“ во режија на Теона  Стругар Митевска кој е работен со искусната кинематограферка од Франција Ањес Годар. Во рамки на фестивалската програма беше прикажана и една епизода од серијата „Сенки над Балканот“  во режија на Драган Бјелогрлиќ, копродукција помеѓу Србија, Македонија, Русија и Босна и Херцеговина. По успешната светска премиера на реномираниот Интернационален Филмски Фестивал во Сараево, и долгометражниот игран филм „Жаба“ во режија на Елмир Јукиќ беше претставен  пред македонската публика во официјалната конкуренција и ќе се натпреварува за една од трите фестивалски награди.

Традиционално, фестивалот и годинава ќе понуди богата придружна програма, која ќе ја следат гости, стручни лица и студенти од 14 филмски академии од Европа.

Повеќе информации за фестивалската програма можете да најдете на следниот ЛИНК