Македонски филмови на Европскиот филмски маркет

20/02/2018

Оваа година во организација  на Агенцијата за филм на Европскиот филмски маркет во Берлин во рамките на Берлинале беа претставени три нови македонски филмови пред филмските професионалци, копродуценти и фестивалски селектори.

Драмата „Враќање“ кој е прва македонско-косовска продукција, во режија на Кастриот Абдили се прикажа на 18 фебруари (недела) со почеток од 14:00 часот во  Zoo Palast Club B ;

Првото долгометражно остварување на режисерката Марија Џиџева, „Втора шанса“ со работен наслов „Жртва“, кој е копродукција меѓу Македонија и Србија имаше проекција на 18 фебруари (недела) со почеток од 14:35 часот во Zoo Palast Club A ;

Филмот „Сведок“ во режија на Митко Панов,  исто така беше прикажан на 18 фебруари (недела) со почеток од 17:00 во Zoo Palast Club A. „Сведок“е направен во швајцарско-македонско-ирско-хрватска копродукција, која собра вистинска интернационална екипа, каде што имаше учесници и од Бугарија, Франција и од Германија.

Европскиот Филмски Маркет се организира секоја година во рамките на Интернационалниот Филмски Фестивал во Берлин и секогаш е посетен од страна на голем број продуценти, дистрибутери, финансиери и фестивалски селектори од целиот свет. Овој маркет важи за еден од најзначајните меѓународни собири во филмската индустрија.