Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Македонски филмови наградени на Сараево Филм Фестивал

22/08/2017

 

„Avec l`Аmour“ освои трето место од публиката во Сараево, „Земјата на медот“ – 30.000 евра!

Документарниот филм кој е особено актуелен кај нас во последните десетина дена Avec l’Аmour, во режија на Илија Цветковски, ја освои третата награда од публиката на 23. Сараевски филмски фестивал.

Со филмот во продукција на Атанас Георгиев од „Трис филмс“, за приказната за професорот од Неготино, љубител на олдтајмери беше отворено и овогодинешното издание на „Македокс“ во Куршумли-ан.

Ова не е единствената награда за филм од Македонија на најголемиот фестивал на Балканот. „Honeyland“ („Земја на медот“), во режија на Љубо Стефанов и Тамара Котевска, а во продукција на „Аполо медиа“ и „Трис филмс“ ја освои наградата за дело во развој или work in progress и „заработи“ 30.000 евра.

Босанскиот филм „Жаба“, во режија на Елмир Јукиќ, каде што македонски ко-продуцент е Томи Салковски и Скопје Филм Студио, доби најмногу гласови од публиката и ја освои Наградата од публиката.

Специјално признание од жирито доби актерскиот ансамбл на филмот „Насоки“ во режија на големиот бугарски режисер Стефан Командарев, во кој Македонија се јавува како еден од копордуцентите заедно со Бугарија и Германија. Македонски продуцент на филмот е Владимир Анастасов од „Сектор филм“.