Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Македонски Филмови на 25то издание на филмскиот фестивал во Трст, Италија

20/01/2014

На 25 тото издание на  фестивалот во Трст, Италија (Trieste, 17-22 Јануари  2014) Македонија се претставува со повеќе филмски проекти.
Во официјална кункуренција на документарни филмови учествува филмот „Мама Европа“ на Петра Селишкар, а во конкуренцијата на кратки филмови, анимираниот филм „Алерик“ на Вук Митевски. Во склоп пак на филмскиот маркет WEMW (WHEN EAST MEET WEST) ќе биде претставен дебитантскиот филмски проект на Ѓорче Ставревски „КРАНИ“, кој е еден од дваесетината кои се селектирани во конкуренција од преку 200 пријавени проекти.
На филмскиот маркет каде што се поканети филмските фондови од Бенелукс како земји во фокусот, а целта е тие да се сретнат со проектите од источна Европа и да се развијат пошироки филмски копродукции.
Во склоп на официјалните презентации, на овој филмски Маркет, за филмската дејност, новиот закон и новата Агенција за филм на Македонија ќе говори директорот Дарко Башески.

 

Повеќе информации за фестивалот, ОВДЕ